Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR), Filiala Constanţa, în colaborare cu Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră şi Universitatea „Ovidius”, a organizat, ieri, o manifestare dedicată împlinirii a 115 de ani de la naşterea poetului Bekir Sitki Çobanzade. Evenimentul intitulat „Bekir Sitki Çobanzade, 1893-1938, Poet şi filolog tătar crimeean” a reunit, în Sala „Senat” din cadrul Universităţii „Ovidius”, o serie de personalităţi aparţinînd acestei etnii, filologi şi oameni de cultură. Printre cei prezenţi s-au numărat profesorul Mamut Eden - directorul secretariatului Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră, profesorul Osman Nihat şi profesorul Tahsin Gemil. În deschidere, prof. Mamut Eden a făcut o scurtă prezentare a Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră, precum şi a proiectelor în care este implicată această organizaţie, făcînd referire, totodată, la activitatea poetului Bekir Sitki Çobanzade. „Reţeua Universităţilor de la Marea Neagră este o iniţiativă care a fost dezvoltată începînd din 1998 şi în prezent, reuneşte peste 100 de universităţi. Organizăm diverse evenimente culturale, printre care şi marcarea celor 115 ani de la naşterea unei personalităţi generice pentru această zonă, Bekir Sitki Çobanzade”, a spus Mamut Eden.
De asemenea, din rîndul celor care au luat cuvîntul a făcut parte şi profesorul Osman Nihat, care a vorbit despre viaţa şi opera marelui poet. „ Timp de mulţi ani, geniul filologic a lui Cobanzade se afla în atenţia cercetătorilor. Împuşcat în 1937, acesta se afla în perioada de vîrf a creaţiei sale. Deşi există un număr mare de materiale şi documente, păstrate în bibliotecile şi arhivele multor ţări, care au fost publicate în ultimul timp, a rămas un număr mare de materiale din perioada interbelică în care putem găsi fapte interesante din creaţia profesorului”, a spus Osman Nihat.
Poetul Bekir Sitki Çobanzade s-a născut pe data de 15 mai, în anul 1893, în Crimeea. Cursurile şcolii primare şi gimnaziale le-a absolvit în localitatea Karasubazar din Crimeea. Liceul l-a continuat în anul 1909, în Istanbul, unde a studiat limba arabă şi limba franceză. În anul 1916, acesta a fost admis la Universitatea din Budapesta, unde şi-a susţinut doctoratul cercetînd „Codex Cumanicus”. Patru ani mai tîrziu (1920), a primit titlul de doctor, iar la scurt timp, în acelaşi an, a revenit în Crimeea. Bekir Sitki Çobanzade a ocupat, de-a lungul timpului, postul de profesor, decan şi rector la diferite universităţi. În anul 1926, cu prilejul primului Simpozion Ştiinţific de Turcologie, organizat la Baku – Azerbaidjan, Çobanzade a făcut o serie de cercetări asupra graiurilor turcice. Printre lucrările de referinţă ale filologului se numără: „Curente în literatura turcă” (1916), „Gramatica limbii tătare crimeene” (1924), „Studii asupra limbii turcilor Kumuk din Dagestan” (1926), „Dialectologia Turco–Tătară” (1927). Reputatul turcolog, care şi-a cîştigat un loc de cinste printre marii poeţi, a decedat în anul 1938.