Comisia Europeană şi-a luat, marţi, angajamentul de a furniza un nou ajutor alimentar de 117,25 milioane de euro pentru a veni în ajutorul celor defavorizaţi, afectaţi de efectele dezastruoase ale creşterii preţurilor la alimente. Potrivit comisarului european pentru Dezvoltare, Louis Michel, “creşterea preţurilor la alimentele de bază poate provoca un dezastru umanitar mondial”.
“Programele alimentare actuale sînt supuse unei presiuni puternice, pentru că există mai puţină hrană disponibilă pentru persoane aflate deja la limita foametei. Alte cîteva milioane, care reuşeau să se descurce, sînt acum ameninţate de foame”, a avertizat el marţi, într-o dezbatere din Parlamentul European. “Este nevoie de soluţii pe termen lung, dar este necesară, de asemenea, o acţiune rapidă”, a declarat oficialul european. Ajutorul propus de 117,25 milioane, provenind din fondurile europene, va ridica la 283,25 milioane ajutorul alimentar total promis în 2008 de Comisie. Anunţul intervine în contextul unui summit asupra preţurilor alimentelor, organizat marţi, la Londra, la iniţiativa premierului britanic, Gordon Brown, cu participarea directorului Programului Alimentar Mondial (PAM), la care ar trebui să se pună bazele unui plan internaţional de acţiune. “Era alimentelor la preţ mic pe piaţa internaţională a trecut. Preţurile produselor alimentare nu vor mai reveni la nivelul de altădată”, a spus Michel. “Din 2000, preţul în dolari al grîului s-a triplat, cel al orezului şi porumbului s-a dublat, iar începutul anului 2008 corespunde unei noi creşteri cu 20%”, a precizat el, enumerînd lunga listă a ţărilor în care au izbucnit, în ultimele săptămîni, revolte ale foametei, de la Haiti la Africa.
Uniunea Europeană a luat deja măsuri pentru a combate criza alimentară: regula de lăsare în pîrloagă a terenurilor a fost abandonată, nivelul cotelor de lapte a fost ridicat, iar drepturile vamale la cereale au fost suprimate. Comisarul european a apărat însă iniţiativa Uniunii Europene de a spori folosirea biocarburanţilor, criticată de ecologişti pentru că ar agrava criza alimentară. El a subliniat că doar 2% din culturile europene sînt destinate fabricării de biocombustibili. Europarlamentarii ecologişti au cerut, marţi, un moratoriu asupra agrocarburanţilor produşi din recolte ce pot fi folosite în alimentaţie şi abandonarea obiectivului european ca pînă în 2020, 10% din toţi combustibilii folosiţi să fie biologici.