Peste 1,2 milioane de români s-au vaccinat împotriva virusului A/H1N1 până pe 17 ianuarie, 700.000 dintre acestea imunizându-se doar în săptămâna 11-17 ianuarie, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii (MS). Până pe 18 ianuarie, MS repartizase în teritoriu 2.248.050 de doze de vaccin gripal. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a atras atenţia direcţiilor de sănătate publică asupra modului în care au organizat campania de vaccinare contra gripei porcine, având în vedere că la nivel judeţean există foarte multe doze de vaccin neutilizate, dar se solicită suplimentarea stocurilor. Ministrul a cerut ca, mai întâi, dozele rămase neutilizate într-un judeţ să fie repartizate acolo unde sunt insuficiente, menţionând că vor fi aprobate şi suplimentări dacă este necesar. De asemenea, ministrul a declarat că medicii de familie trebuie să aibă prioritate în ceea ce priveşte aprovizionarea cu doze de vaccin. Pe de altă parte, medicii de familie şi-au exprimat îngrijorarea faţă de evoluţia campaniei de vaccinare împotriva gripei noi, precum şi faţă de comunicarea defectuoasă între segmentele sistemului sanitar, potrivit Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF). Medicii au solicitat MS urgentarea şi îmbunătăţirea modalităţilor de aprovizionare cu vaccin a medicilor de familie, cu atât mai mult cu cât România este încă pe vârful celui de-al doilea val pandemic, inclusiv prin crearea unui sistem de reacţie şi comunicare rapidă pentru situaţii deosebite. “Continuăm să susţinem că este neprofesionist să fim anunţaţi prin media sau să deducem din diverse comunicate apărute la ştiri, care sunt atribuţiile noastre în anumite situaţii”, mai spun medicii de familie. Imunizarea contra gripei porcine a copiilor între 6 şi 16 ani va începe în februarie, dacă vaccinul pentru aceste categorii de vârstă, fabricat de Institutul “Cantacuzino”, va fi aprobat de Agenţia Naţională a Medicamentului, a anunţat, ieri, MS.
REACŢII ADVERSE. Ieri, în cadrul Comitetului de Gripă, a fost prezentată analiza cazurilor la care s-au identificat unele reacţii adverse postvaccinale. Din cele 30 posibile reacţii adverse postvaccinale raportate, în urma analizelor s-au confirmat 13. Medicii spun că reacţiile confirmate au fost uşoare şi s-au manifestat prin roşeaţă la locul înţepăturii, stări de subfebrilitate pasageră, dureri de cap. Nu a fost înregistrată nicio reacţie adversă severă postvaccinală.
CONSTANŢA. Până în prezent, prin cele nouă centre de vaccinare din Constanţa, au fost imunizate peste 3.000 de persoane. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au anunţat că în judeţul nostru se menţine activitatea de vaccinare în următoarele centre: Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa; Spitalul Municipal Mangalia; Spitalul Municipal Medgidia; Spitalul Orăşenesc Hârşova; Spitalul Orăşenesc Cernavodă; Centrul de Permanenţă Năvodari; Policlinica Nadmed Center Puls Constanţa.