„120 de ani de la inaugurarea podului de la Cernavodă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziție-eveniment

„120 de ani de la inaugurarea podului de la Cernavodă”

Monden 23 Iulie 2015 / 00:00 915 accesări

Fără Anghel Saligny, Constanța și România nu ar fi arătat la fel. La 120 de ani de la inaugurarea podului de la Cernavodă, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), Cabinetul de Arhitectură „Radu Cornescu”, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale (SJCAN) și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” au organizat o expoziție-eveniment.  Aceasta este intitulată „Anghel Saligny - făuritor al Dobrogei moderne. 120 de ani de la inaugurarea podului de la Cernavodă”.

„Ideea de a-l aniversa pe Saligny și a ne aduce aminte de podul de la Cernavodă are la bază dorința de a arăta realitățile istoriei românești și, mai ales, realizările României moderne. Anul acesta se împlinesc și 90 de ani de la moartea lui. Deși francez la origine, Anghel Saligny este cel mai român dintre intelectualii României. În urma lui a rămas o Românie modernă, au rămas realizări de nivel european și universal. De aceea trebuie să fim mândri că l-am avut între noi pe inginerul Anghel Saligny”, a spus ieri, în deschiderea expoziției, directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

UNUL DINTRE CELE MAI CUNOSCUTE PODURI DIN LUME „Podul de la Cernavodă a devenit unul dintre cele mai cunoscute din lume, ca valoare a invențiilor folosite de Anghel Saligny, care se găsesc în toate manualele despre drumuri și poduri. Este primul pod din Europa, ca mărime și inovații, și al treilea din lume. Acest pod unea Dobrogea cu România și cu întreaga lume, prin viitorul port”, a spus și muzeograful dr. Lavinia Gheorghe.

„Cele mai mari realizări ale României moderne poartă amprenta lui Anghel Saligny: podul de la Cernavodă și Portul Constanța. Saligny este o personalitate cunoscută la nivel european și chiar internațional”, a spus și șeful SJCAN, dr. Virgil Coman.

Festivitățile ocazionate de inaugurarea podului de la Cernavodă, care purta numele regelui Carol I și care reunea cea mai veche cale ferată, Cernavodă - Constanța, cu Muntenia, au avut loc pe 14/26 septembrie 1895.

Expoziția, dispusă pe 35 de panouri, dublată de cărți și periodice din colecțiile Bibliotecii Județene, dar și de documente de arhivă, prezintă și alte realizări ale lui Anghel Saligny.

În cadrul vernisajului, muzeograful dr. Lavinia Gheorghe a precizat că în colecțiile MINAC se află o parte din planurile originale ale Portului Constanța semnate de Anghel Saligny, care au nevoie de restaurare.

Taguri articol


12