Aproape 120 de mii de constănțeni s-au vaccinat antigripal în cadrul campaniei naționale de imunizare.
Vaccinarea antigripala este modalitatea cea mai la indemana de preventie a gripei, alaturi de metodele nespecificie: igiena corespunzatoare, evitarea aglomeratiilor si contactul cu persoanele bolnave.
Potrivit evidențelor Direcției de Sănătate Publică din Constanța, până în prezent, au fost administrate 119.740 de doze din cele aproape 164 de mii alocate, în acest sezon, de Ministerul Sănătății.
Acest lucru înseamnă că aproximativ 44 de mii de doze mai sunt disponibile în cabinetele medicilor de familie din județul Constanța.
Gripa este o boala cu contagiozitate mare, infectarea facandu-se cel mai frecvent prin picaturile de saliva care se elimina in atmosfera atunci cand o persoana infectata stranuta sau tuseste, si mai rar prin obiectele contaminate de secretii infectate.
Practic, calea de transmitere a virusului gripal este similara cu cea a coronavirus cu care ne confruntam in aceasta perioada de pandemie, ceea ce difera fiind, printre altele, ciclicitatea.
Se presupune ca persoanele cu imunitate scazuta si copiii pot fi infectiosi o perioada mai lunga de timp.
Astfel, prioritate la imunizarea gratuită au persoanele cu afecțiuni cronice, copiii, gravidele, vârstnicii de peste 65 de ani, persoanele instituționalizate și cadrele medicale.
Important de știut: Vaccinarea antigripala nu protejeaza sub nicio forma de infectia cu noul coronavirus, nici nu contribuie la o predispozitie in a contacta aceasta infectie.