1.200 de poliţişti trimişi pe străzile Londrei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Paza bună...

1.200 de poliţişti trimişi pe străzile Londrei

Externe 25 Mai 2013 / 00:00 382 accesări

În încercarea de a linişti populaţia după uciderea cu arme albe a unui soldat, poliţia britanică a anunţat că trimite suplimentar 1.200 de poliţişti pe străzile Londrei. Efectivele suplimentate de oameni ai legii vor asigura paza aşezămintelor religioase, transportului în comun şi a zonelor aglomerate. De miercuri seară, securitatea a fost întărită în faţa tuturor cazărmilor militare din capitală. Unităţi suplimentare ale poliţiei au fost trimise şi în cartierul Woolwich, din sud-estul Londrei, unde a avut loc incidentul.

Miercuri după-amiază, doi tineri de culoare, de 22, respectiv 28 de ani, au ucis cu arme albe un soldat britanic, identificat drept Lee Rigby, de 25 de ani, care a servit în Afganistan, acuzând imediat după comiterea crimei că „soldaţii britanici ucid musulmani în fiecare zi”. Sunt multe necunoscute în această crimă oribilă. Serviciile britanice de securitate sunt supuse presiunii pentru a explica cum cei doi bărbaţi au scăpat atenţiei lor. Cei doi suspecţi care au produs teroare, atacându-şi victima cu un cuţit de bucătărie şi cu un satâr de măcelar, erau cunoscuţi de opt ani poliţiei şi serviciilor interne de informaţii MI5. Serviciile premierului David Cameron au recunoscut că aceste informaţii apărute în presă nu sunt false. Guvernul a promis o anchetă parlamentară pentru a stabili dacă au existat erori în activitatea serviciilor de informaţii şi poliţiei, luându-le totodată apărarea. „Cei doi presupuşi suspecţi vin probabil dintr-o grupare mică, fără legături în străinătate sau fără legături mai largi în Regatul Unit care ar atrage mai departe atenţia forţelor de securitate”, a apreciat Richard Barrett, fost şef al combaterii terorismului din MI6, serviciile britanice de informaţii externe.

IMPOSIBIL DE OPRIT Unul dintre suspecţi, Michael Adebolajo, a fost arestat în 2006, în timpul unor ciocniri între extremişti musulmani şi poliţişti, la Londra. Conform „The Times”, ar fi fost reţinut, de asemenea, când încerca să meargă în Somalia pentru a se alătura insurgenţilor islamişti shebab. Frecventa organizaţia islamistă al-Mouhajiroun, interzisă în Marea Britanie. Michael Adebolajo şi presupusul său complice, Michael Adebowale, care au fost răniţi de poliţie la locul producerii dramei, se aflau în continuare la spital vineri, dar viaţa lor nu este în pericol. Primul, care revendică comiterea crimei pe o înregistrare video făcută de către un trecător în apropierea locului dramei, a crescut în Marea Britanie într-o familie de creştini cu origini nigeriene, însă s-a convertit la Islam la 20 de ani. Îngrijoraţi de anturajul său, părinţii s-au mutat din Londra pentru a încerca să rupă legăturile pe care fiul lor le avea cu personaje dubioase, dar tânărul a revenit în capitală la studii. El distribuia broşuri care îndemnau la Jihad.



12