12.000 de firme constănţene, în pericol de dizolvare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

12.000 de firme constănţene, în pericol de dizolvare

Economie 04 Septembrie 2006 / 00:00 1047 accesări

Motivul îl constituie nedepunerea bilanţului contabil pe 2005 la Registrul Comerţului. Totodată, 2.800 de firme nu au depus situaţiile financiare nici pe 2003, nici pe 2004..

La nivel naţional, aprox. 200.000 de firme ar putea fi dizolvate pentru că nu au depus la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) situaţiile financiare corespunzătoare anului fiscal 2003 şi/sau 2004 ori pe 2005, în termenul prevăzut de lege. Din cele peste 500.000 de firme înregistrate la ONRC, aprox. 40% nu şi-au depus situaţiile financiare pentru anul 2004. În judeţul Constanţa, există aprox. 25.000 de societăţi comerciale în funcţiune, din care 12.700 au situaţia neclară, întrucît nu şi-au depus bilanţurile contabile la Oficiul Registrului Comerţului de pe lîngă Tribunalul Constanţa (ORC). De asemenea, multe dintre acestea se află fie în procedură de faliment, fie sînt în curs de dizolvare sau de lichidare. Mai exact, 2.800 de agenţi economici constănţeni nu au depus bilanţurile contabile aferente activităţii desfăşurate în 2003 şi 2004, în timp ce alte 2.800 de firme şi-au îndeplinit această obligaţie. Potrivit datelor ORC Constanţa, din totalul de 25.700 de firme active, doar 13.000 de societăţi comerciale şi-au depus la ORC situaţiile financiare aferente activităţii desfăşurate în 2005. Astfel, pentru a le determina să intre în “normalitate”, ORC a reluat procedura pentru dizolvarea firmelor care nu au depus bilanţul contabil. “De cînd am reluat acţiunea de dizolvare a acestor firme, putem spune că procesul de depunere a bilanţurilor contabile s-a accelerat. Acest lucru înseamnă că agenţii economici au început să înţeleagă faptul că trebuie să intre în legalitate şi să vină la Registrul Comerţului pentru a-şi îndeplini toate obligaţiile pe care le au, obligaţii prevăzute de lege”, a declarat directorul ORC Constanţa, Traian Oancea.

Pentru a evita dizolvarea firmelor, administratorii acestora trebuie să se prezinte la ghişeele ORC cît mai repede, în vederea remedierii situaţiei. Societăţile comerciale pentru care ORC solicită dizolvarea au posibilitatea, pînă la dezbaterea pe fond a cauzei, să remedieze deficienţele care fac obiectul cauzei prin depunerea bilanţurilor. “Scopul nostru nu este să-i dizolvăm, ci să-i determinăm să-şi îndeplinească obligaţiile prevăzute de lege”, a adăugat Oancea. Potrivit legii, administratorii firmelor au obligaţia să depună o copie a situaţiilor financiare anuale, însoţite de raportul lor, raportul cenzorilor sau al auditorilor financiari, precum şi procesul verbal al adunării generale, în termen de cel mult 15 zile de la data adunării generale prin care sînt aprobate. După împlinirea a şase luni de la expirarea acestui termen, orice persoană interesată, precum şi ONRC, poate cere dizolvarea societăţilor comerciale care se află în această situaţie.



12