12,3 milioane de victime ale traficului de persoane, în 2009-2010

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

12,3 milioane de victime ale traficului de persoane, în 2009-2010

Monden 16 Iunie 2010 / 00:00 290 accesări

Sclavie modernă. Raportul anual prezentat de Departamentul de Stat american arată că aproximativ 12,3 milioane de persoane au fost victime ale traficului de fiinţe umane în lume, în 2009-2010. Secretarul de Stat Hillary Clinton a anunţat, totuşi, progrese tangibile înregistrate de la data primului raport, în urmă cu zece ani, în urma adoptării unei legi americane privind acest subiect. Prezentând acest document, diplomatul american Luis C. de Baca a anunţat unele ameliorări în 2009-2010, dar nu neapărat o scădere a numărului de victime. Unul dintre motive, în opinia acestuia, este dezvoltarea mai sistematică a anchetelor. Succesul, în anii viitori, se va manifesta printr-o creştere a numărului de cazuri dezvăluite.

Sclavia modernă, prestarea unor munci de către copii, prostituţia forţată, rămân, însă, drame destul de puţin cunoscute, doar 0,5% din victime fiind identificate. Conform raportului, se înregistrează o tendinţă de creştere a numărului femeilor victime ale traficului de persoane, care depăşeşte cadrul prostituţiei forţate. Procentul victimelor este aproape dublu în Asia, în comparaţie cu restul lumii. Două noi ţări, Cuba şi Republica Dominicană, s-au alăturat, anul acesta, listei cu ţările care au cele mai slabe rezultate. Alte două ţări, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi Elveţia, sunt, din contră, apreciate ca respectând pe deplin legea americană împotriva traficului de fiinţe umane. De asemenea, SUA sunt notate pentru prima dată şi primesc nota 1, cea mai bună poziţie posibilă din 4. Obţinerea unei note inferioare poate conduce la încetarea furnizării anumitor ajutoare, dar valoarea acesteia este mai degrabă simbolică.

România, avertizată. Potrivit raportului, România nu îndeplineşte întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului cu fiinţe umane, deşi depune eforturi semnificative în acest sens. Constatând că România este ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii traficaţi în special în scopul muncii forţate, precum şi pentru femei şi copii traficaţi în scopul exploatării sexuale, raportul face o serie de recomandări autorităţilor de la Bucureşti în scopul combaterii flagelului traficului cu persoane. “Barbaţi, femei şi copii din România sunt traficaţi către Spania, Italia, Cehia, Grecia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franţa şi SUA în scopuri de muncă forţată, inclusiv cerşetorie forţată. Femei şi copii din România sunt traficaţi către Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria şi Franţa, în scopuri de exploatare sexuală”, se menţionează în raport. Documentul aminteşte şi faptul că bărbaţi, femei şi copii din România sunt traficaţi pe teritoriul ţării în scopuri de exploatare sexuală şi muncă forţată, inclusiv cerşetorie forţată şi furturi mărunte. Majoritatea victimelor identificate în 2009 au fost traficate în scopuri de muncă forţată. România este ţara de destinaţie pentru un număr mic de femei din R.Moldova, Columbia şi Franţa, traficate în scopuri de prostituţie forţată.

În 2009, autorităţile române au încheiat parteneriate cu instituţii similare din cinci ţări, în urma cărora au fost arestate cel puţin 16 persoane implicate în traficul cu persoane şi au fost identificate cel puţin 107 victime. România şi-a menţinut eforturile de informare asupra traficului cu fiinţe umane şi de prevenire a acestuia. S-a desfăşurat o campanie de conştientizare a pericolului reprezentat de traficul de persoane în scop de exploatare sexuală, intitulată Omul cu două feţe, care a avut o audienţă de 620.000 de persoane. S-a derulat şi o campanie de informare şi conştientizare având ca public ţintă 30.000 de elevi şi 530 de profesori. În perioada analizată, autorităţile române şi-au redus semnificativ eforturile de protejare şi acordare de asistenţă victimelor traficului de fiinţe umane. Spre deosebire de anul 2008, când a acordat 270.000 de dolari unui număr de patru ONG-uri, în 2009, Guvernul nu a alocat fonduri ONG-urilor care luptă împotriva traficului de fiinţe umane şi oferă asistenţă victimelor.



12