125 de ani de la punerea pietrei fundamentale a Catedralei Arhiepiscopale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

125 de ani de la punerea pietrei fundamentale a Catedralei Arhiepiscopale

Cultură 03 Noiembrie 2008 / 00:00 1190 accesări

La Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, ieri, după oficierea Sfintei Liturghii şi după ceremonia de canonizare a lui Dionisie Exiguul, a fost lansat albumul aniversar dedicat celor 125 de ani care s-au împlinit, anul acesta, de la punerea pietrei fundamentale a importantului edificiu de cult, reprezentativ pentru Dobrogea. Lucrarea „Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel Constanţa. 1883 - 2008“ marchează două evenimente importante: 125 de ani de la punerea pietrei fundamentale a catedralei şi 130 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român. Apărut la editura Arhiepiscopiei Tomisului, volumul beneficiază de un argument semnat de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Lucrarea, realizată în condiţii grafice deosebite, este structurată în două părţi. Cea dintîi, „Dialogul necesar al tradiţiei cu modernitatea în zona de sud-est a României“, poartă semnătura criticului de artă dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa şi aduce în prim-plan elemente inedite, despre proiectarea şi construcţia edificiului. „Este un album apărut în condiţii grafice excepţionale, cu ocazia celor 125 de ani scurşi de la punerea pietrei fundamentale a acestui edificiu, primul pe pămînt românesc după veacuri. Este un moment emoţionant pentru mine, pentru că am găsit nenumărate documente inedite legate de proiectarea şi construcţia catedralei, unul dintre monumentele cele mai frumoase, cele mai reprezentative şi cele mai demne de cercetare de pe teritoriul Constanţei“, a declarat co-autorul volumului, dr. Doina Păuleanu.

Folosind limbajul istoricului de artă, dr. Doina Păuleanu a reuşit să răstoarne cîteva dintre tabu-urile fundamentale ale oraşului, legate de construcţia Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“. Prima parte redă contribuţia celor patru personalităţi care au contribuit la realizarea monumentalei construcţii: Alexandru Orăscu - autorul planurilor catedralei, arhitectul Carol Beniş - cel care s-a ocupat de supravegherea lucrărilor şi a ales amplasamentul lăcaşului de cult, Ion Mincu - cel care a realizat concepţia mobilierului şi a iconostasului şi pictorul George Demetrescu Mirea.

Cea de-a doua parte a lucrării, „Mărturii foto-documentare. De la primele iniţiative privind construirea Catedralei şi pînă în prezent“, este realizată de dr. Virgil Coman, directorul Direcţiei Judeţene Constanţa a Arhivelor Naţionale şi cuprinde documente de epocă, pictura şi mobilierul lăcaşului de cult şi catedrala în imagini, de-a lungul timpului. „Sînt bucuros că, astăzi, am reuşit să realizăm acest album aniversar. Fără îndoială că acesta reprezintă istoria unui ansamblu arhitectonic reprezentativ pentru Constanţa şi pentru Dobrogea, dar şi o istorie a Dobrogei“, a specificat dr. Virgil Coman. Volumul „Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel Constanţa. 1883 - 2008“ cuprinde şi un rezumat în limba engleză. Albumul va putea fi consultat în bibliotecile publice.

Pentru a marca evenimentul aniversar a fost realizată şi o medalie jubiliară a catedralei. Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, le-a mulţumit preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu şi primarului Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, pentru sprijinul acordat în realizarea medaliei jubiliare.

Lansarea albumului „Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel Constanţa. 1883 - 2008“ a fost urmată de lansarea unui alt volum aniversar, „Unirea Dobrogei. 130 de ani“, coordonat de preşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretudindeni, prof. univ. dr. Victor Crăciun şi de prof. univ. dr. Aurel Papari, rectorul Universităţii „Andrei Şaguna“. În acest volum există articole semnate de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, dar şi de Preasfinţitul Părinte Visarion, episcopul Tulcii.



12