13 civili, inclusiv doi copii, ucişi în confruntări la Gorlivka

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Războiul continuă Tiruri de artilerie în apropiere de locul catastrofei MH17

13 civili, inclusiv doi copii, ucişi în confruntări la Gorlivka

Externe 28 Iulie 2014 / 00:00 335 accesări

Amintirea catastrofei aviatice din Ucraina pare să se estompeze tot mai mult în fața recrudescenței confruntărilor violente dintre forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși. Ieri, 13 civili, inclusiv doi copii, au fost ucişi în confruntări armate la Gorlivka, unul dintre bastioanele separatiste, o localitate situată la 45 de kilometri de Doneţk, a anunţat administraţia regională. Un purtător de cuvânt militar ucrainean a anunţat anterior că aveau loc tiruri cu lansatoare de rachete de tip Grad asupra unor cartiere locuite de la Gorlivka, atribuindu-le rebelilor pro-ruşi. Confruntări armate aveau loc ieri și în apropierea locului unde s-a prăbuşit avionul malaezian care efectua zborul MH17, în estul Ucrainei, determinându-i pe poliţiştii olandezi şi australieni să-şi anuleze deplasarea în această zonă aflată sub controlul separatiştilor pro-ruşi.

La zece zile de la prăbuşirea avionului de tip Boeing 777 al Malaysia Airlines care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, fragmente de cadavre şi fuselaj zac în continuare la locul catastrofei, la care inspectorii au doar un acces limitat. Un grup de 30 de experţi medico-legali olandezi şi poliţişti neînarmaţi din această ţară şi din Australia se pregăteau să meargă la locul catastrofei, ieri dimineaţă, dar au renunţat din motive de securitate. Cu puţin timp înainte de această intensificare a tensiunilor, Guvernul malaezian anunţase un acord cu separatiştii pro-ruşi asupra mobilizării unei misiuni internaţionale de poliţie, în vederea securizării locului şi permiterii efectuării unei anchete independente. Această misiune va fi alcătuită din 68 de poliţişti malaezieni, care urmează să plece miercuri de la Kuala Lumpur către locul catastrofei, dar şi din forţe olandeze şi australiene, două dintre ţările care au înregistrat cel mai mare număr de victime, respectiv 193 şi 28 de cetăţeni. Olanda conduce procesul de identificare a victimelor şi ancheta cu privire la cauzele prăbuşirii Boeingului 777 al Malaysia Airlines, doborât de o rachetă. O echipă medico-legală olandeză a fost deja la locul catastrofei, dar nu şi poliţia criminalistică însărcinată cu ancheta, din motive de securitate. Numeroase cadavre au fost trimise deja în Olanda, unde o primă victimă a fost identificată sâmbătă. Dar lipsesc 71 de cadavre.

Ancheta la locul catastrofei este complicată de confruntările armate dintre loialişti şi separatişti, care se intensifică în regiune, în pofida unui armistiţiu fragil în zona prăbuşirii avionului. În acest context, securizarea locului este considerată crucială, dar misiunea este delicată, insurgenţii şi Moscova fiind mai degrabă reticenţi faţă de prezenţa unor străini înarmaţi în zona de conflict. Insurgenţii, criticaţi cu virulenţă în întreaga lume pentru modul în care au gestionat locul catastrofei şi pentru ”tratamentul” aplicat cadavrelor, au anunţat că un vagon cu bunurile personale ale victimelor a fost predat autorităţilor olandeze.

JURNALIST ELIBERAT CNN a anunţat că Anton Skiba, un jurnalist ucrainean care lucra pentru postul american şi care era reţinut de mai multe zile de separatişti pro-ruşi în estul Ucrainei, a fost eliberat. Anton Skiba a sunat sâmbătă la CNN pentru a confirma că a fost eliberat şi că este bine, adaugă postul, precizând că a primit şi confirmarea vizuală de la două surse aflate pe teren la Doneţk, potrivit cărora jurnalistul este bine şi liber. Jurnalistul freelancer, care lucra cu o echipă CNN în acoperirea conflictului în regiune, a fost răpit marţi, în ”republica” de la Doneţk. Și un jurnalist britanic ce lucrează pentru postul rus de televiziune Russia Today (RT) în Ucraina a declarat sâmbătă că a fost expulzat din această ţară şi i s-a interzis intrarea pe teritoriul ucrainean timp de trei ani. Graham Phillips, care lucra ca freelancer pentru acest post de limbă engleză apropiat Kremlinului, a scris într-un mesaj postat pe Twitter că se află în Polonia şi că a fost expulzat după ce a fost reţinut săptămâna trecută de forţele ucrainene.

DOVEZI AMERICANE SUA au publicat, ieri, imagini din satelit care aduc ”dovezi că Moscova a efectuat tiruri de artilerie de pe teritoriul rusesc asupra unor poziţii ale armatei ucrainene”. Departamentul de Stat a trimis presei e-mailuri cu aceste imagini adnotate de Biroul Directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii (ODNI). Cele patru imagini relevă porţiuni din frontiera ruso-ucraineană. Două arată ceea ce Guvernul american afirmă că sunt baterii ruseşti staţionate pe teritoriul rusesc - un grup de lansatoare de rachete şi altul de obuziere. În imaginile prin satelit apar de asemenea cratere provocate de impactul la sol, în apropiere de poziţii militare aflate de partea ucraineană a frontierei. O a treia imagine dezvăluie ceea ce Washingtonul afirmă că este armament greu furnizat de Moscova şi utilizat de separatişti din interiorul Ucrainei. SUA au anunţat joi că deţin dovezi că Rusia a bombardat intensiv trupele ucrainene, de pe teritoriul rusesc. În opinia SUA, după doborârea avionului malaezian, armament continuă să traverseze frontiera cu Ucraina. Moscova neagă că intervine direct în conflictul ucrainean şi acuză SUA că poartă o vastă campanie împotriva Rusiei.

IMPRESIONANT Un cuplu australian, a cărui unică fiică era pasageră a zborului MH17, a vizitat, sâmbătă, locul unde s-a prăbuşit avionul malaezian. Jerzy Dyczynski şi Angela Rudhart-Dyczynski sunt primele rude ale victimelor care au venit la locul unde s-a prăbuşit avionul, în pofida avertismentelor pe care le-au primit din partea Australiei. Fiica lor, în vârstă de 25 de ani, era una dintre cele 298 de persoane de la bordul zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines care s-a prăbuşit pe 17 iulie, în estul Ucrainei, doborât de o rachetă. Ultima escală a Fatimei, care studia ingineria aeronautică şi dorea să devină pilot, urma să fie Australia, unde se ducea să-şi vadă părinţii. Jerzy Dyczynski, purtând un tricou alb pe care era imprimată o imagine cu fiica sa, a declarat pentru presa australiană că... încă mai speră să-şi găsească fiica în viaţă. Australia a plătit un tribut mare în catastrofa aeriană, 28 de cetăţeni şi nouă rezidenţi permanenţi aflându-se printre victime. Familiile lor vor putea să se deplaseze în Olanda, unde au sosit primele rămăşiţe, pentru a le aduce înapoi în ţara de origine, a anunţat premierul australian, Tony Abbott.

Catastrofa MH17 a făcut o victimă în plus, un olandez de 93 de ani murind de durerea de nedescris pe care i-a provocat-o pierderea unicei sale fiice, a ginerelui şi celor doi nepoţi. Hendrik Palm a murit din cauza durerii provocate de pierderea fiicei sale Erla, a ginerelui său Rob şi a nepoţilor Merel şi Mark, se arată într-un ferpar publicat în ziarul local ”De Stentor”. Hendrik Palm, un locuitor din Roden, a decedat marţi, la cinci zile de la prăbuşirea Boeingului 777.

Taguri articol


12