13 ierarhi la hramul mănăstirii „Peștera Sf. Ap. Andrei“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

13 ierarhi la hramul mănăstirii „Peștera Sf. Ap. Andrei“

Religie 28 Noiembrie 2017 / 17:48 2222 accesări

30 noiembrie este zi de sărbătoare legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi, potrivit Arhiepiscopiei Tomisului. În ajunul sărbătorii, miercuri, 29 noiembrie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent, de la ora 10.00, la Grădinița cu program normal nr. 51 din Constanța (subordonată Seminarului teologic ortodox „Cuv. Dionisie Exiguul”), unde va avea loc un program educațional dedicat zilei Sfântului Apostol Andrei și Zilei Naționale. Astfel, elevii seminarului vor prezenta viața și activitatea Sfântului Apostol Andrei, corul va interpreta cântece patriotice, iar elevii Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu vor prezenta un program dedicat Zilei Naționale a României, 1 decembrie; de la ora 12.00, IPS Teodosie va ajunge la Mangalia, la Școala Gimnazială nr. 2 „Sf. Andrei” (str. T.S. Săveanu nr. 22).

Joi, 30 noiembrie, de la ora 9.00, la mănăstirea „Peștera Sf. Ap. Andrei” din apropierea localității Ion Corvin va fi oficiată Sf. Liturghie de către un sobor de 13 ierarhi din țară și din străinătate. Credincioșii vor putea cinsti moaștele sfinților Teodosie de la Balta și Matrona, aduse din Ucraina.

VIAȚA SF. ANDREI Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Inițial era ucenicul Sf. Ioan Botezătorul, de la care aude că Hristos este Mesia cel așteptat. Astfel, devine ucenic al lui Iisus Hristos, chemând și pe fratele său, Simon, care va deveni Apostolul Petru. Cei doi au renunțat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”, adică apostoli. Sf. Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”. La aproximativ 80 de kilometri de Constanța, în apropierea localității Ion Corvin, se află peștera în care, conform tradiției, s-a adăpostit Sf. Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii de credincioși spre a-l cinsti pe Sf. Apostol Andrei. Conform istoricilor bisericești, Sf. Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”.

Taguri articol


12