Fondul Mondial a reușit colectarea a 13 miliarde de dolari americani în scopul eradicării SIDA, tuberculozei și malariei până în anul 2030, a declarat, sâmbătă, premierul canadian, Justin Trudeau. ''Am strâns aproape 13 miliarde de dolari și astfel am salvat 8 milioane de vieți'', a spus Trudeau la încheierea celei de-a cincea conferințe a Fondului pentru Lupta împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, care a avut loc în Montreal, informează Xinhua. Trudeau a mai declarat că țara sa își ia angajamentul să ofere 804 milioane de dolari canadieni Fondului Mondial între anii 2017 și 2019, potrivit CTV.
Canada este determinată să creeze o lume mai bună pentru cei mai vulnerabili - în special pentru femei și fete - și va continua să îi provoace pe liderii lumii să ia atitudine și să contribuie la Fondul Mondial acționând împotriva inegalității de șanse între sexe care alimentează această epidemie, a mai spus oficialul. Conferința a atras numeroși contributori bogați și factori de decizie, de la secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la cofondatorul Microsoft, Bill Gates. Într-un discurs susținut la conferința ce s-a desfășurat pe parcursul a două zile, liderul formației U2, Bono, l-a felicitat pe Trudeau pentru ''dedicarea personală în numele egalității'' și a adus aprecieri Canadei pentru sprijinul arătat inițiativelor ce privesc sănătatea globală.
Banii strânși de Fondul Mondial au avut un ''succes extraordinar'', salvând 20 de milioane de vieți din 2002 până în prezent prin intermediul medicamentelor antivirale, însă lupta nu s-a sfârșit, a susținut Bono. Conferința este menită să demonstreze poziția de lider a Canadei pe scena internațională înaintea a ceea ce se așteaptă a fi prima declarație a lui Trudeau în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, ce va avea loc marți. ''În următorii 15 ani trebuie să lucrăm împreună pentru a atinge țelurile de dezvoltare sustenabilă'', a declarat secretarul general ONU în cadrul conferinței, mai arată sursa citată.
Fondul Mondial este principalul organism internațional de strângere de bani pentru prevenirea și tratarea celor mai devastatoare boli din lume - SIDA, tuberculoza și malaria. În prezent, acesta susține programe în peste o sută de țări, care au dus la salvarea a aproximativ 20 de milioane de vieți începând din 2002, în special în Africa. Se estimează că Fondul va ajuta, în total, la salvarea a 22 de milioane de vieți până la finele anului 2016.