Operațiune de salvare pe mare extrem de dificilă a polițiștilor de frontieră constănțeni, care ieri dimineață au intervenit pentru a aduce la mal o ambarcațiune la bordul căreia se aflau 130 de migranți și două călăuze ce organizaseră călătoria. Misiunea oamenilor legii a pornit în momentul în care Sistemul Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră (SCOMAR) a localizat, în apropiere de frontiera cu Bulgaria, o navă suspectă, fără pavilion arborat și fără inscripții. Polițiștii de frontieră au pornit către zona respectivă și au interceptat pescadorul vechi, care abia își putea menține linia de plutire, în condițiile în care marea era foarte agitată. La bordul epavei se aflau îngrămădite nu mai puțin de 132 de persoane, printre care și 27 de copii, cel mai mic dintre ei - în vârstă de doar un an și șase luni. Inițial, polițiștii au încercat să se apropie de navă pentru a prelua măcar o parte dintre persoanele aflate în dificultate, însă, din cauza valurilor mari, planul a fost abandonat. Ulterior, oamenii legii au remorcat pescadorul în Portul Mangalia, la misiune luând parte și nava "Albatros" a Centrului Maritim de Coordonare Constanţa. În jurul orei 13.00, toți migranții au fost aduși la mal în siguranță. Este vorba despre 82 de bărbați, 21 de femei și 27 de copii, din Iran, Irak, Afganistan, Turcia și Siria. Printre cei care se găseau pe navă se numărau și două călăuze, de cetățenie turcă.
CĂLĂUZE TURCE În Portul Mangalia au ajuns, în scurt timp, patru ambulanțe, iar cadrele medicale le-au acordat îngrijiri de specialitate transfugilor care sufereau de deshidratare sau de rău de mare. Nicio persoană nu a avut, însă, nevoie să fie transportată la spital. Ulterior, migranții au fost urcați în autocare și escortați la sediul Gărzii de Coastă, unde au fost adăpostiți. În cursul serii, oamenii legii au pornit audierile. Anchetatorii încearcă să afle de unde veneau și unde aveau de gând să ajungă, câți bani au plătit pentru drum și cine a organizat călătoria. Cazul este instrumentat sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Pescadorul a fost indisponibilizat de anchetatori pentru continuarea cercetărilor.
276 DE MIGRANȚI „Este grupul cel mai numeros de migranți din Orientul Mijlociu și Apropiat înregistrat la Poliția de Frontieră pe Marea Neagră. Este și cel mai dificil caz de salvare pe mare, deoarece condițiile meteo au fost nefavorabile, respectiv vânt și valuri, iar ambarcațiunea avea la bord 132 de persoane și exista riscul de a se răsturna“, a declarat ag. pp. Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța. De la începutul anului și până în prezent, 276 de migranți care încercau să intre ilegal pe teritoriul României au fost depistați de polițiștii Gărzii de Coastă.