1.325 de civili morţi în acest an, în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

1.325 de civili morţi în acest an, în Afganistan

Externe 09 August 2010 / 00:00 352 accesări

Un număr de 1.325 de civili au fost ucişi de la începutul anului în Afganistan, mai ales de către rebelii Taliban, a declarat Comisia independentă afgană pentru drepturile omului. Miliţiile Taliban sunt răspunzători de 68% din cele 1.325 de decese, iar NATO şi forţele guvernamentale afgane, pentru 23% din numărul deceselor, a comunicat ieri această comisie, adăugând că „factori violenţi, dar necunoscuţi, sunt vinovaţi de restul morţilor”. Acest nou bilanţ al pierderilor civile arată o creştere de 5% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit comisiei. Cea mai mare parte a victimelor ucise de rebeli şi-au găsit moartea în explozia bombelor artizanale, cel mai des folosite de către miliţiile Taliban. NATO consideră crucială diminuarea numărului de victime civile în strategia sa de luptă împotriva insurgenţilor.

Opt activişti umanitari occidentali, şase bărbaţi şi două femei, împreună cu doi colaboratori ai lor, afgani, au fost executaţi de luptătorii Taliban, în nord-estul Afganistanului. Miliţiile Taliban au justificat asasinatul prin faptul că occidentalii ar fi fost de fapt „misionari creştini”. Grupul de activişti, medici şi infirmiere, era format din şase americani, o britanică şi o germancă. Grupul de lucrători umanitari, alcătuit din medici, oftalmologi, un dentist şi infirmiere, era condus de un american, care locuia de mai mult timp la Kabul, potrivit lui Dirk Frans, directorul International Assistance Mission (IAM), o organizaţie creştină, în cadrul căreia activa Tom Little, liderul acestei echipe. IAM este una dintre cele mai vechi ONG-uri prezente în Afganistan. Aceasta furnizează îngrijiri medicale în domeniul oftalmologic, în centrele pe care le administrează la Kabul, Herat şi Kandahar. Grupul călătorea la bordul unor vehicule de teren, din cauza reliefului accidentat, şi nu dispunea de paznici, care să le asigure securitatea. Se aflau pe drumul de întoarcere dinspre Nuristan, o provincie controlată de miliţiile Taliban, şi au fost ucişi imediat după ce au intrat pe teritoriul districtului Kuran wa Minjan.

Corpurile neînsufleţite au fost găsite vineri, iar un purtător de cuvânt al miliţiilor Taliban a confirmat, prin telefon, execuţia. Cadavrele celor opt voluntari occidentali au fost transferate ieri la Kabul, iar ancheta continuă pentru identificarea celor care i-au ucis, la o zi după revendicarea miliţiilor Taliban. Mai multe cadavre ar putea fi înmormântate, la cererea familiilor, în cimitirul britanic, în centrul Kabulului. Un occidental, care trăieşte de aproximativ 20 de ani în Afganistan, a apreciat că moartea lucrătorilor umanitari este una dintre cele mai ciudate morţi. „Hoţi care să lase obiectele cele mai valoroase, adică maşinile? Ar fi putut, pur şi simplu, să le fure şi să-i lase în viaţă”, a declarat acesta, sub protecţia anonimatului. „Valoarea străinilor poate fi evaluată imediat. Ar fi putut să le ceară bani. De ce să atragă atenţia asupra lor?”, a continuat acesta. ONG-urile care îşi desfăşoară activitatea la Kabul, şocate, se gândesc ce măsuri să ia.

Pe de altă parte, cinci militari din cadrul forţei internaţionale, între care doi danezi, au fost ucişi sâmbătă, de exploziile unor dispozitive improvizate, arma preferată a insurgenţilor Taliban. Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) în Afganistan nu a dezvăluit naţionalitatea tuturor celor cinci militari, care au fost ucişi în trei incidente separate. Doi militari au fost ucişi de explozia primei bombe, iar ulterior, într-o altă explozie, au fost ucişi alţi doi militari. Un al cincilea a fost omorât de un al treilea proiectil artizanal. Toate cele trei incidente au avut loc în sudul Afganistanului, unde miliţiile Taliban deţin mai multe fieff-uri. Rebeliunea miliţiilor Taliban a crescut în intensitate în ultimii patru ani, extinzându-se la cvasitotalitatea teritoriului ţării, în pofida suplimentării cu regularitate a trupelor internaţionale, în special a celor americane.



12