1.360 de euro pentru a fi cetăţean al Uniunii Europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

1.360 de euro pentru a fi cetăţean al Uniunii Europene

Externe 02 Septembrie 2006 / 00:00 945 accesări

Calitatea de ţară membră a Uniunii Europene îl costă pe fiecare britanic aproape 1.360 de euro. Potrivit unui raport eleborat de un grup de reflecţie eurosceptic, autointitulat Grupul de la Bruges, sumele cu care britanicii contribuie la bugetul european, birocraţia şi preţurile mari la alimente reprezintă un cost de peste 74 de miliarde de euro, respectiv 150.000 de euro pe minut pentru economia britanică. Specialiştii consideră că Executivul de la Londra nu a adoptat o politică transparentă în ceea ce priveşte costurile reale ale statutului de membru la Uniunii, subliniind că economia Marii Britanii ar fi mai avantajă dacă ţara nu ar fi membră. Trezoreria britanică a declarat că raportul induce în eroare, contribuţia reală a Marii Britanii la bugetul european fiind în 2006 de circa 75 de miliarde de euro.

Premierul britanic se află într-un moment delicat al carierei sale politice, fiind supus la tot mai multe presiuni atît din partea clasei politice, cît şi societăţii civile. Diminuarea popularităţii sale pe fondul implicării ţării sale în războiul din Irak i-a şubrezit poziţia politică. Astfel, Tony Blair pare dispus să cedeze presiunilor şi să accepte restricţionarea accesului cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa forţelor de muncă din Marea Britanie, după aderarea celor două ţări. Ministerul britanic de Interne nu a dezminţit că în cadrul Guvernului ar fi fost lansată propunerea de aplicare a unor restricţii de acordare a permiselor de muncă în cazul cetăţenilor din România şi Bulgaria, însă a subliniat faptul că încă nu a fost luată nicio decizie oficială. Noile măsuri ar obliga muncitorii imigranţi din cele două ţări să dovedească faptul că pot desfăşura activităţi în domenii deficitare în ceea ce priveşte forţa de muncă, înainte de a li se permite să muncească în Regatul Unit.

Vădit enervat de nerăbdarea cu care anumite medii vehiculează retragerea sa din funcţie, Tony Blair a cerut încetarea speculaţiilor pe această temă. Acesta a solicitat să i se permită să îşi continue activitatea, într-un interviu publicat vineri de cotidianul "The Times". Tony Blair şi-a sfidat adversarii politici prin refuzul de a preciza o dată exactă la care se va retrage din funcţia de premier, insistînd în continuare, în pofida aşteptărilor, că nu intenţionează să ofere mai multe detalii despre viitorul mandatului său înainte sau în timpul conferinţei anuale a Partidului Laburist din 24 septembrie.

Taguri articol


12