137 de ani de la Proclamaţia către dobrogeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vezi programul manifestărilor

137 de ani de la Proclamaţia către dobrogeni

• Carol I, un adevărat european
Cultură 13 Noiembrie 2015 / 18:25 1713 accesări

14 noiembrie 1878 este o zi importantă pentru istoria țării. Este ziua în care Dobrogea a revenit la patria-mamă, după 460 de ani de dominație otomană. La 14 noiembrie 1878, după Războiul de Independență, autoritățile și armata română sunt întâmpinate la intrarea în străbuna provincie românească transdunăreană, „posesia vechilor noștri Domni”, cum scria în Ordinul către armată, semnat de către domnitorul Carol I, viitorul rege al României. În Proclamaţia către dobrogeni, Carol I spunea: “Ostași, astăzi, voi puneți piciorul pe acest pământ care redevine țară română. Voi nu intrați în Dobrogea ca cuceritori, ci intrați ca amici, ca frați ai unor locuitori care de acum sunt concetățenii voștri. Ostași! În noua Românie, voi veți fi și o populație în cea mai mare parte română! Dar veți găsi și locuitori de alt neam, de altă religiune. Toți aceștia, devenind membri ai Statului Român, au drept deopotrivă la protecțiunea, la iubirea voastră. Între aceștia veți afla și populațiuni musulmane ale căror religiune, familie, moravuri se deosebesc de ale noastre. Eu cu dinadins vă recomand de a le respecta. Fiți în mijlocul noilor voștri concetățeni ceea ce ați fost până acum și în timp de pace, și pe câmpul de onoare, ceea ce cu mândrie constat că va recunoaște astăzi Europa întreagă, adică model de bravură și de disciplină, apărătorii drepturilor României și înaintemergătorii legalității și civilizațiunii europene... Să trăiască România!”.

ZI NAȚIONALĂ De atunci, atutoritățile locale din cele două județe ale regiunii, Constanța și Tulcea, au considerat 14 noiembrie ca fiind o mare sărbătoare. La 137 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă, este pentru prima dată în istorie când locuitorii dintre Dunăre și Mare au propria lor sărbătoare națională, după ce o lege în acest sens a fost promulgată. Pentru acest eveniment important, autoritățile locale din județul Constanța au pregătit ample manifestări. Programul lor poate fi consultat în pagina 12 și în ediția online a cotidianului nostru, www.telegrafonline.ro.

Expoziție la Cazino, „Porți Deschise” la muzee și teatru

Ziua tărâmului dintre Dunăre și Marea Neagră va fi sărbătorită și la Cazinoul din Constanța, unde sâmbătă, de la ora 11.00, se deschide o expoziție cu valoare de simbol - „Cazinoul din Constanța. Scurtă istorie în imagini”. Organizată de Ordinul Arhitecților din România, filiala Dobrogea, și Primăria Constanța, aceasta e finanțată din timbrul de arhitectură.

Și Teatrul de Stat serbează Ziua Dobrogei cu „Razna prin povești”, de Ion Creangă, și surprize tradiționale, sâmbătă, de la ora 19.00.

Sâmbătă, la ceas de sărbătoare, iubitorii de cultură pot lua la pas muzeele constănțene, unde între orele 11.00 și 16.00 se declară Ziua Porților Deschise. Așteaptă vizitatori: Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Muzeul de Artă Populară, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Muzeul Marinei Române și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Constanța.

Muzeul Militar a pregătit „un program istoric, de tradiție militară și total apolitic”: un serviciu religios în memoria celor care au și-au pierdut viața, precum și pentru însănătoșirea celor care au suferit în tragedia de la clubul „Colectiv”, onorul, prezentarea ținutelor militare, ateliere antice, proiecția primului film românesc, realizat în 1912, „Independența României”.

„Noaptea Bibliotecii”

La Biblioteca Județeană Constanța (BJC) „Ioan N. Roman”, Ziua Dobrogei este sărbătorită în nocturnă, sâmbătă, între orele 16.00 și 24.00, printr-o suită de activități culturale: lansări de carte, expoziţii, ateliere de creație, proiecţii de film, dans, teatru, tur al Bibliotecii. În avanpremiera evenimentului, începând cu ora 15.30, pe platoul din fața instituției va avea loc o reconstituire istorică a luptelor dintre daci și romani, realizată de Asociația Culturală Tomis din Constanța.

Mai mult, cititorii vor primi cărți din partea Bibliotecii, iar cei care au uitat să restituie volumele împrumutate vor fi scutiți de penalizări. Tot sâmbătă se vor face și permise de acces la serviciile Bibliotecii și se vor reînnoi cele expirate. Gratuit!

La ora 16.00, în hol, se va deschide expoziția de carte și documente „1878 - Renașterea Dobrogei”, iar de la 18.30, în sala de literatură „Liliana Lazia”, de la etajul al II-lea, se va lansa ediția anastatică a volumului „O țară din povești: Dobrogea”, de Ioan Simionescu, apărută sub egida Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”. Lucrarea va fi prezentată de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan și Silvia Țigmeanu, cu participarea prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu.

„VÂNĂTOAREA DE COMORI” Activitățile culturale continuă, de la 17.00, cu „Ora de lectură pentru copii”, la Secția pentru copii și tineret, de la etajul I. De la aceeași oră, în holul BJC va demara... „Vânătoarea de comori”, adică un inedit tur al Bibliotecii sub formă de concurs.

ATELIERE DE CREAȚIE ȘI TEATRU Simultan se va desfășura, în Sala de referințe generale, de la parter, un atelier de obiecte decorative (flori, brățări, salbe) pentru copii. Cei mici sunt apoi așteptați, de la ora 17.30, în aula Bibliotecii, să urmărească spectacolul „Povestea porcului”, susținut de Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”.

„SCÂNTEIA DE LA PRAGA” De la ora 18.00, la Secția pentru copii și tineret, de la etajul I, va avea loc un atelier de quilling pentru copii, iar mai sus, în sala de literatură „Liliana Lazia”, de la etajul II, Andrei Tinu își va lansa volumul „Scânteia de la Praga”.

ATELIER DE LEGARE DE CARTE De la ora 18.15, în Sala de referințe generale, de la parter, adolescenții și tinerii sunt invitați să participe la ateliere de semne de carte și legare de carte.

„HAPURI DE RÂS” ȘI DANSURI DE SOCIETATE De la ora 19.30, în aula Bibliotecii, studenții Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius”, sub îndrumarea lect. univ dr. Dana Trifan Enache, vor oferi „Hapuri de râs”. În același loc, de la ora 20.15, elevii Centrului „Teodor Burada”, coordonați de Rodica Eftime, vor oferi un moment muzical, dublat de dansuri de societate.

PROIECȚIE DE FILM: „MIHAI VITEAZUL” După aceea, de la ora 21.00, în aula Bibliotecii va fi proiectat filmul „Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, cu sprijinul Direcției Județene de Distribuție și Exploatare a Filmelor Constanța.



12