Aniversarea a 2.050 de ani de la naşterea poetului Publius Ovidius Naso reprezintă o oportunitate pentru reafirmarea în conştiinţa publică a personalităţii marelui exilat de la Tomis. În cadrul Programului PROMOCULT 2007, iniţiat de Ministerul Culturii şi Cultelor, prin care sunt finanţate proiecte culturale de promovare a artei contemporane româneşti în Uniunea Europeană pe domeniile arte vizuale, teatru, muzică, dans, cultură scrisă şi film, Revista „Tomis” a obţinut acordul pentru derularea Festivalului de Artă & Cultură Contemporană Ovidius. Evenimentul, organizat de Revista „Tomis”, în parteneriat cu: Ministerul Culturii şi Cultelor, Primăria Municipiului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa, Uniunea Artiştilor din România, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Fundaţia ARTA Constanţa, a implicat participarea artiştilor plastici şi fotografilor din oraşele înfrăţite, Constanţa şi Sulmona, consolidînd, astfel, legăturile culturale dintre aceste oraşe sub semnul marelui poet.
Artişti plastici şi fotografi din România, Italia, Germania şi Franţa au refăcut, în imagini şi sculpturi, paşii lui Ovidius spre locul naşterii sale, Sulmona, dar şi pe cel al exilului, finalizat la Tomis. Lucrările care au fost prezentate, sîmbătă, la Muzeul de Istorie Naţională, au avut ca temă „Metamorfoze”, una dintre lucrările de referinţă ale poetului latin, expoziţia purtînd, de altfel, acest titlu. Ţara noastră a fost reprezentată, la expoziţie, de Marieta Besu, Aurelian Broască (pictură), Ion Tiţoiu, Florin Petcu (grafică), Lelia Rus, Ionel Jinga, George Culea (sculptură) şi Mircea Stoian (fotografie). Cum principalul scop al proiectului este promovarea culturii româneşti peste hotare, la manifestare au fost prezenţi cu lucrări şi Claudio Pagone, Umberto Malvestuto şi Giuliano Presutti (Italia, pictură), Paul Orsi (Germania, grafică) şi Calude Aube (Franţa, fotografie). „Am făcut o echipă despre care sper că se va auzi. Vom prezenta această expoziţie la Veneţia, la Roma, la Sulmona şi în alte centre culturale româneşti”, a declarat directorul revistei „Tomis”, Ion Tiţoiu. La rîndul său, consilierul Lucian Băluţ, a declarat: „Îi felicit din două motive, pentru ceea ce au realizat şi pentru că au început să aibă acces la noile forme de finanţare. Acesta este viitorul, aşa se cîştigă bani europeni, aşa se va face artă, pe teme, pe proiecte. Ei sînt deschizători de drumuri şi exemplul lor ar trebui urmat”. De asemenea, cele mai bune lucrări au fost premiate de organizatori, astfel Premiul pentru Fotografie a fost obţinut de Calude Aube, Premiul pentru pictură a fost oferit Marietei Besu, iar Premiul pentru sculputură a fost cîştigat de Ionel Jinga.
În cadrul manifestării a fost prezentat şi un moment coregrafic, prezentat de Stela Cocîrlea, Violeta Luminiţă şi Dan Alexandru Dumbravă, programul lor artistic avînd aceeaşi temă ca şi expoziţia. Evenimentul s-a încheiat cu un extraordinar recital de pian, susţinut de Alexandra Fits, o tînără pianistă care a cîştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale. Solista a interpretat, la pian şi vocal, chansonette din Franţa, Anglia şi Germania.