Pe 14 februarie, cei care se iubesc vor să îşi arate afecţiunea mai mult decât în orice altă zi din an, totul în numele Sfântului Valentin, patronul Zilei Îndrăgostiţilor, o sărbătoare cu poveşti vechi de când lumea, cu daruri, petreceri şi multă dragoste.
Sfântul Valentin, cunoscut ca Sfântul Valentin al Romei, a existat ca persoană, fiind comemorat la 14 februarie, în calendarul romano-catolic. Martirul a fost înmormântat într-un cimitir de pe Via Flaminia, în zona de nord a Romei.
Valentine’s Day, eveniment denumit și Ziua Îndrăgostiților în România, se celebrează cu fast în fiecare an în a doua lună a anului. În folclorul românesc, oamenii obișnuiesc să sărbătorească Dragobetele, pe 24 februarie.
Şi alte ţări aveau în tradiţia lor un echivalent al acestei sărbători, dar, pentru că dragostea se simte la fel pe tot globul,14 februarie a fost adoptată ca Zi a Îndrăgostiţilor în aproape toate tările din Europa, de pe continentele americane, din Asia şi Australia, iar Sfântul Valentin, alături de Eros, Cupidon sau de alţi protectori locali, a devenit ocrotitorul celor care se iubesc.
Tradiții și obiceiuri de Valentine’s Day
Obiceiurile de Ziua Îndrăgostiților sunt diferite de la o cultură la alta, însă în majoritatea orașelor, cuplurile obișnuiesc să își facă daruri. Printre cele mai comune cadouri sunt cutii cu bomboane de ciocolată și buchete de flori.
În anumite Regiuni din Marea Britanie, de Sfântul Valentin, fetele își pun sub pernă frunze de dafin sperând să își viseze ursitul peste noapte.
De Ziua Îndrăgostiților, cuplurile vietnameze obișnuiesc să poarte același stil vestimentar, în culori la fel sau apropiate.
În Japonia, ziua de 14 februarie este dedicată bărbaților. Femeile dăruiesc soților sau iubiților ciocolată făcută în casă, iar aceștia le întorc favorul o lună mai târziu, pe 14 martie.
În Finlanda, multe cupluri aleg să se logodească sau să se căsătorească pe 14 februarie.
De câțiva ani și în România se organizează ceremonii simbolice de Ziua Îndrăgostiților.
În Danemarca, bărbații obișnuiesc să le ofere femeilor flori și să le compună poezii de dragoste.
Pe vremuri, în mai multe orașe din lume, de Ziua Îndrăgostiților, exista obiceiul de a se aduna mai multe persoane singure în cadrul unei ceremonii. Se scriau bilețele cu numele celor prezenți, iar persoana care era aleasă urma să fie Valentinul/Valentina pe toată durata sărbătorii.