14 noiembrie, Ziua luptei împotriva diabetului zaharat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

14 noiembrie, Ziua luptei împotriva diabetului zaharat

Sănătate 13 Noiembrie 2016 / 14:58 1070 accesări

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet. A devenit zi oficială a Națiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluției 61/225 la 20 decembrie 2006. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, în anul 2015 aproximativ 415 milioane de oameni sufereau de diabet la scară mondială, adică 8,3% din populația adultă. Numărul se estimează că va crește până la 642 de milioane până în anul 2040, ceea ce înseamnă că unul din zece adulți va avea diabet, conform www.diabetesatlas.org.

În Europa, numărul persoanelor cu diabet este de aproximativ 59,8 milioane, la care se adaugă în jur de 23 de milioane care nu au fost diagnosticați.

În țara noastră, între 25 și 28 mai 2016 a avut loc cea de-a 42-a ediție a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, la Brașov. Evenimentul a beneficiat de participarea a sute de medici diabetologi specialiști primari, medici rezidenți în această specialitate, precum și medici din domeniile care au tangență cu diabetul zaharat. În marja congresului, prof. dr. Cristian Sarafinceanu, președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a explicat că "diabetul zaharat este boala secolului XXI [...] Prevalența și incidența sunt în continuă creștere și se asociază cu mortalitatea cardiovasculară mare, este prima cauză de insuficiență renală, este prima cauză de orbire, este prima cauză de amputație nontraumatică de membre. Este o problemă uriașă". În România, există o îndelungată tradiție dedicată cercetării și tratării acestei boli. În 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul român a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului. Descoperirea sa, injecția cu insulină, a salvat milioane de vieți.

Conform site-ului Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, www.societate-diabet.ro, în 1934 au fost înființate, la Spitalul Colțea, două saloane de diabet în clinica profesorului Ioan Nanu Muscel. În anul 1939, profesorul Ioan Pavel a inițiat ''Registrul de Diabet'', pentru ca în 1942 să se înființeze la Spitalul Colțea Centrul Antidiabetic, al treilea din Europa. Doi ani mai târziu, Ioan Pavel a publicat monografia ''Le Diabete'', prima de acest gen din țară și printre puținele publicate în lume. Pentru această lucrare a fost distins, în 1946, cu premiul Academiei de Știință de la Paris.

În 1949, profesorul Pavel creează o clinică de nutriție și dietetică ce se transformă, ulterior, în clinică de diabet. Centrul antidiabetic se mută de la Spitalul Colțea la Spitalul Cantacuzino. Societatea Română de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice a fost fondată în 1957. Anul 1967 înseamnă înființarea specialității de diabet, nutriție și boli metabolice în România, care, în 1970, se regăsește ca specialitate independentă în nomenclatorul de specialități al MS. Prima serie de specialiști își începe activitatea în 1976.

În anul 2001 a luat ființă Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Atât aceasta, cât și Federația amintită sunt membre ale Federației Internaționale de Diabet, prima din 2009, iar a doua din 2001. Conform „Dicționarului explicativ al limbii române“, diabetul este numele dat mai multor boli metabolice și endocrine caracterizate prin eliminare abundentă de urină, prin senzație continuă de sete, prin prezența glucozei în urină etc. Se mai numește și ''boală de zahăr''.

Cele două tipuri de diabet zaharat sunt tipul 1, caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, și tipul 2, caracterizat prin prezența unei cantități mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive, sau printr-o cantitate mai mică față de normal, fără însă a lipsi cu desăvârșire. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea fumatului pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.

La rândul său, insulina este un hormon secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism.



12