15 ani de la masacrul din Srebrenica

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

15 ani de la masacrul din Srebrenica

Externe 12 Iulie 2010 / 00:00 514 accesări

Europa a comemorat, duminică, 15 ani de la cel mai sângeros masacru de la al Doilea Război Mondial, cel de la Srebrenica, unde 8.000 de musulmani au fost ucişi în 1995. Activistele din grupul Femeile în negru au ajutat la formarea unui fel de memorial pentru victime. Pantofi vechi, printre care încălţăminte de copii în care au fost puse mesaje anti-război, au fost duşi la Belgrad, reprezentând victimele masacrului. Coordonatoarea grupului a spus că este crucial ca sârbii să nu uite de uciderea musulmanilor. Grupul vrea amplasarea unui memorial lângă Srebrenica, format din 16.744 pantofi, simbolizând cele 8.372 de victime. Organizatorii susţin că monumentul va forma literele ONU, ca protest faţă de eşecul trupelor ONU de menţinere a păcii de a proteja populaţia din Srebreniţa.

Preşedintele sârb Boris Tadic s-a aflat printre liderii străini care au participa la comemorarea din Srebrenica. A participat şi preşedintele croat Ivo Josipovici şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan. La începutul acestui an, Parlamentul sârb a votat un text prin care se cere iertare victimelor masacrului şi se prezintă scuze că nu s-au depus eforturi pentru împiedicarea genocidului.

Supravieţuitorii sunt indignaţi că Ratko Mladic, ale cărui forţe au comis masacrul, nu a fost prins nici până acum. Vineri au fost publicate fragmente din jurnalele fostului comandant militar, cu detalii despre planuri secrete de la începutul anilor \'90 cu croaţii din Bosnia pentru divizarea Bosniei-Herţegovina şi alungarea populaţiei musulmane. La ultima descindere în casa lui Ratko Mladic, poliţia a analizat planurile arhitecturale ale locuinţei şi a folosit un nou dispozitiv capabil să obţină imagini prin lemn, cărămizi sau chiar beton armat. În acest fel, o pagină din jurnalul lui Ratko Mladic a fost descoperită după un perete fals în casa acestuia din Belgrad, într-una dintre cele 18 agende ale suspectului. În cursul percheziţiei, au mai fost găsite 120 de înregistrări audio, cartele de telefoane mobile, dispozitive de memorie extinsă pentru computere şi numeroase alte documente. Potrivit anchetatorilor, toate aceste documente ar furniza dovezi clare despre coordonarea la nivel înalt care exista între armata sârbă-bosniacă şi Serbia. Deşi documentele scrise de mână în limba sârbă nu conţin informaţii precise despre crime sau despre implicarea lui Ratko Mladici în masacrul de la Srebrenica, aceste informaţii ar putea avea consecinţe importante asupra proceselor în curs de derulare la TPI, în special cel care îl vizează pe Radovan Karadzic.



12