Specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică au anunțat primul deces de gripă porcină din acest sezon (A/H1 pdm09). Este vorba despre un pacient de 38 de ani, din București, dar care avea condiții medicale preexistente și nici nu era vaccinat antigripal, potrivit INSP. Decesul a fost semnalat în intervalul 25 - 31 ianuarie, perioadă în care, spun specialiștii, activitatea gripală este sporadică, înregistrându-se cazuri izolate, de intensitate medie, iar morbiditatea prin infecții respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul așteptat. Sfaturi despre prevenirea gripei citiți în pagina de Sănătate.
Specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) au anunțat primul deces de gripă porcină din acest sezon (A/H1 pdm09). Este vorba despre un pacient de 38 de ani, din București, dar care avea condiții medicale preexistente și nici nu era vaccinat antigripal, potrivit INSP. Decesul a fost semnalat în intervalul 25 - 31 ianuarie, perioadă în care, spun specialiștii, activitatea gripală este sporadică, înregistrându-se cazuri izolate, de intensitate medie, iar morbiditatea prin infecții respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul așteptat. De asemenea, tot potrivit INSP, s-a înregistrat debutul sezonului gripal, confirmându-se cu ajutorul probelor de laborator, pentru același subtip, un procent mai mare de 10% din probele testate pe săptămână.
CAZURI La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, infecții acute ale căilor respiratorii superioare - IACRS și pneumonii) a fost de 89.591, cu 14% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (104.248) și cu 13,4% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (78.945). De asemenea, tot în perioada menționată, s-au înregistrat la nivel național 135 de cazuri de gripă, comparativ cu 124 de cazuri înregistrate în săptămâna similară a anului 2015. Totodată, s-au semnalat și 17 cazuri de Infecție Respiratorie Acută Severă (SARI), cu 3 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 5 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului anterior.
CONSTANȚA, ÎN TOP Pe primul loc în ceea ce privește numărul de cazuri de gripă se situează București, cu 52 de cazuri, din care 36 sunt de gripă porcină - A/H1 pdm09, un caz de tip A, subtip H3 și 15 cazuri de gripă tip A, nesubtipat. Constanța se situează pe locul 2, cu un număr de 16 cazuri, din care 15 de gripă porcină - A/H1 pdm 09 și un caz tip A, nesubtipat. Dâmbovița se situează pe locul 3 în ceea ce privește numărul de cazuri de gripă raportate, respectiv 9 cazuri, toate tip A/H1 pdm09.
PREVENIRE Medicii susțin că singura metodă de prevenire a gripei rămâne vaccinarea. Până la 31 ianuarie au fost vaccinate antigripal 563.105 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătății. În afară de vaccinare, tot ca metodă de prevenție precizăm respectarea cu strictețe a igienei personale, respectiv să puneți mâna la gură când strănutați sau tușiți, indicat cu batiste de unică folosință, să vă spălați cu apă și săpun după folosirea grupurilor sanitare, dar nu numai, să consumați lichide călduțe, fructe și legume, să vă îmbrăcați adecvat. Nu în ultimul rând, trebuie evitate spațiile aglomerate, mai ales în cazul copiilor și bătrânilor, dar și bolnavilor cronici.
De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și SARI și până la 2 februarie 2016, au fost confirmate cu ajutorul probelor de laborator 95 de cazuri de gripă: 72 de cazuri tip A, subtip H1 pdm09, 4 cazuri tip A, subtip H3, 19 cazuri tip A, nesubtipat.