15 decembrie - Doi ani de la tragedia aviatică de pe lacul Siutghiol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Patru vieți curmate în urma teribilului accident

15 decembrie - Doi ani de la tragedia aviatică de pe lacul Siutghiol

Eveniment 15 Decembrie 2016 / 12:02 2699 accesări

S-au scurs doi ani de la tragedia din stațiunea Mamaia care a marcat o țară întreagă... Pe data de 15 decembrie 2014, un elicopter SMURD ce decolase de pe aeroportul de la Mihail Kogălniceanu s-a prăbușit în lacul Siutghiol. Niciunul dintre cei patru salvatori aflați în aparatul de zbor nu a supraviețuit teribilului accident. Este vorba despre medicul Laura Vizireanu, de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, de 38 de ani, pilotul - comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, și copilotul - căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani.

Au trecut doi ani de la tragedia din stațiunea Mamaia, în care patru salvatori au pierit după ce elicopterul SMURD la bordul căruia se aflau s-a prăbușit în apele înghețate ale lacului Siutghiol. Alarma s-a dat în acea zi fatidică în jurul orei 16.11, când un apel la 112 anunța cumplitul accident în care și-au pierdut viețile medicul Laura Vizireanu, de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, de 38 de ani, pilotul - comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, și copilotul - căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani. Elicopterul se întorcea de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“, unde alimentase, şi se îndrepta spre Tuzla. Potrivit ROMATSA, la momentul decolării condiţiile meteo erau bune, iar vizibilitatea era de peste şase kilometri. După ce alarma s-a dat, autoritățile au declanșat o amplă operațiune de căutare și salvare, ce a durat 12 ore, însă niciuna dintre victime nu a putut fi smulsă din ghearele morții.

La o săptămână de la tragedie, investigatorii au efectuat în zonă o reconstituire, după ce un martor a prezentat o înregistrare în care se părea că se aud strigătele de ajutor ale membrilor echipajului. Astfel, cu ajutorul unui telefon mobil, identic cu cel folosit de martor, în aceleaşi condiţii şi împrejurări, oamenii legii au încercat să capteze țipetele unei persoane aflate pe luciul de apă, la o distanţă de 315 metri de mal. „S-au făcut două experimente judiciare. Unul dintre ele cu o persoană care strigă din barcă și cineva la mal care să înregistreze sunetul și unul în care un scafandru a coborât în apă și a strigat încontinuu pentru a fi înregistrat. Din informațiile pe care le avem, nu se auzea nimic când striga omul“, declara, după experiment, dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

La un an de la tragedia aviatică de pe lacul Siutghiol, procurorii militari au dat publicității informații din ancheta declanșată pentru elucidarea împrejurărilor exacte în care elicopterul SMURD s-a prăbușit. Conform sursei citate, în perioada 15 decembrie 2014 - 15 decembrie 2015 au fost audiate, pe parcursul a 875 de ore de anchetă, 111 persoane, "din care 8 părţi civile şi 103 martori, în legătură cu producerea catastrofei aviatice sau care au putut oferi date referitoare la circumstanţele producerii acestui eveniment aviatic, respectiv cu privire la activităţile efectuate de către forţele de intervenţie pentru salvarea victimelor", după cum se arată într-un comunicat de presă remis la acea vreme. Procurorii spuneau atunci că, în intervalul amintit, au fost solicitate relații de la peste 15 instituții ale statului și persoane juridice.



12