15 ianuarie 2019 – pronunţare britanică asupra Brexit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

15 ianuarie 2019 – pronunţare britanică asupra Brexit

Externe 08 Ianuarie 2019 / 20:31 952 accesări

Deputaţii britanici se vor pronunţa pe 15 ianuarie asupra acordului de Brexit negociat între Londra şi Uniunea Europeană, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Downing Street,relatează AFP şi Reuters. Dezbaterile privind acest text vor fi reluate miercuri şi joi în Camera Comunelor şi ar putea să se prelungească până vineri. Adoptarea acordului este însă sub semnul întrebării, atâta timp cât conţinutul acestuia îi nemulţumeşte atât pe susţinătorii Brexitului, cât şi pe eurofili.

Prim-ministrul Theresa May a declarat că va continua să coopereze cu Bruxellesul pentru a obţine asigurări susceptibile să-i convingă pe deputaţi, după ce a avut discuţii cu liderii europeni şi în perioada Crăciunului.

Confruntată cu un risc de impas şi de ieşire fără acord, sinonimă cu ruperea brutală a legăturilor ţesute timp de peste patru decenii, Londra ia în calcul întârzierea datei ieşirii sale din UE, relatează marţi The Telegraph. Mai multe surse europene au declarat pentru cotidianul britanic că autorităţile britanice "încearcă terenul" pentru solicitarea unei eventuale extinderi a articolului 50 al Tratatului UE, care reglementează părăsirea blocului comunitar de către un stat membru.

Informaţiile au fost totuşi dezminţite de guvern. "Suntem foarte clari: politica guvernului este că aplicarea articolului 50 nu poate fi prelungită", a comentat secretarul de stat britanic pentru Brexit, Martin Callanan, marţi, la sosirea la o reuniune a miniştrilor afacerilor europene de la Bruxelles. "Vom părăsi UE pe 29 martie acest an pentru că asta prevede articolul 50, pentru asta a votat Parlamentul, iar acum acest lucru este prevăzut de legislaţia naţională britanică", a adăugat Callanan.

Ministrul britanic pentru Brexit Steve Barclay a dezminţit şi el că guvernul britanic intenţionează să ceară o prelungire. În ajun, secretarul de stat pentru sectorul digital, Margot James, a sugerat că Brexitul ar putea fi întârziat pentru a evita o ieşire fără acord între cele două părţi. O cerere de prelungire a aplicării articolului 50 trebuie aprobată în unanimitate de statele membre UE, notează AFP. "Dacă s-ar face o astfel de solicitare, nu ne-am opune", a reacţionat marţi ministrul irlandez de externe, Simon Coveney.

Potrivit unor surse europene contactate de AFP, Marea Britanie discută de mai multe săptămâni cu responsabili europeni despre eventualitatea de a amâna data Brexitului. "Este clar că toată lumea ştie că această posibilitate există", a declarat pentru AFP o sursă diplomatică europeană, avertizând totuşi că "este o opţiune foarte ipotetică şi nu scenariul privilegiat de cineva".

Potrivit aceleiaşi surse, o prelungire ar fi "strict limitată la câteva săptămâni sau câteva luni", poate numai până la sfârşitul lui iunie sau începutul lui iulie. "Acest lucru nu a fost solicitat de autorităţile britanice", a precizat la rândul său ministrul francez al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, întrebată despre ipoteza unei amânări a datei de ieşire a Marii Britanii. "Eu nu lucrez cu ipoteze. Situaţia este în prezent deja destul de complexă", a declarat ea la Bruxelles.



12