Sociologul constănţean Constantin Lămureanu a trimis o scrisoare deschisă către Parlamentul României prin care cere o repunere în discuţie a valorilor acestei societăţi în care „oamenii politici dispar, dar oamenii de cultură rămân”. Constantin Lămureanu le propune parlamentarilor români o reaşezare pe făgaşul normalităţii, propunând decretarea zilei de 15 ianuarie drept „Zi naţională a poeziei române”. Sociologul specifică faptul că doreşte să transforme scrisoarea într-o petiţie prin care să se repare „gestul naiv şi impardonabil, totuşi, în naivitatea lui” de a-l transforma pe Eminescu într-un sfânt al Bisericii Ortodoxe Române. Poetul este - domnilor parlamentari - un ‚înger fără scară’, cum spunea prietenul meu George Ţărnea. El întinde o mână Dumnezeirii şi alta omului de pe stradă, ca acesta să nu uite că poartă în el o fărâmă de Dumnezeu, chiar dacă nu mai are bani pentru pâine. Dar Poetul este şi el om - mănâncă, iubeşte, bea, suduie. Nu este un sfânt”, subliniază Constantin Lămureanu în cuprinsul scrisorii.
„Societatea românească trebuie însă - şi acesta este semnalul ce se află sub intenţia naivă a clujenilor - să recupereze pentru cei ce au fost, pentru cei ce sunt şi, mai ales, pentru cei ce vor veni, pe Eminescu”, conchide sociologul.
Pentru susţinerea demersului său, Lămureanu face apel, în cuprinsul scrisorii, la nume ilustre ale scenei româneşti - Ioan Lucian, Radu Beligan şi Iurie Darie - şi aminteşte de recenta trecere în nefiinţă a actorului, regizorului, poetului şi profesorului Vasile Cojocaru, pretext pentru a adresa o întrebare retorică: „V-aţi pus întrebarea câţi oameni de cultură români au dispărut în ultimii cinci ani doar?”