Cincisprezece islamişti din nordul Africii, suspectaţi de apartenenţă la o reţea teroristă internaţională care ar avea celule în Italia, România, Franţa, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Algeria şi Siria, vor fi judecaţi la Milano, începînd din aprilie 2009. Potrivit site-ului CronacaQui Milano, cei 15 islamişti originari din Tunisia, Algeria şi Maroc pregăteau atacuri teroriste în Italia, Afganistan şi Irak. Judecătorii din Milano au stabilit că procesul celor 15 va începe pe 3 aprilie 2009.
Procurorii Armando Spataro şi Nicola Piacente, care au efectuat ancheta, afirmă că cei 15 fac parte, împreună cu alţi trei tunisieni arestaţi în Marea Britanie, dintr-o organizaţie teroristă formată din celule active în Italia, România, Franţa, Spania, Marea Britanie, Algeria şi Siria. Liderul celulei teroriste din Milano era Sabri Dridi, un tunisian de 38 de ani, arestat în noiembrie 2007. Potrivit procurorilor, Dridi se ocupa de coordonare şi organizare şi menţinea contacte cu celelalte celule. Grupul din Milano avea legături cu o celulă din regiunea Liguria, condusă de tunisianul Imed Ben Mekki Zarkaui şi cu cele din Reggio Emilia, conduse de alt tunisian, Mehdi Ben Nasr. Procurorii susţin că traficul cu ţigări permitea reţelei teroriste să recruteze noi membri şi să îi antreneze pentru a comite atentate. În iunie 2004, un algerian din acelaşi grup a fost surprins la Genova (Liguria) în posesia a peste zece kilograme de ţigări de contrabandă. Reţeaua obţinea fonduri şi din falsificarea şi vinderea unor permise de rezidenţă în Italia. Fondurile erau utilizate şi pentru campanii de îndoctrinare în spiritul jihadului organizate în închisori şi moschei. În penitenciarele din regiunea Lombardia (nord) au fost găsite DVD-uri şi casete video care instigau la “terorism şi sacrificii personale concretizate în atacuri sinucigaşe împotriva inamicilor necredincioşi”. Astfel de materiale de îndoctrinare circulau şi la moschei din Milano. De îndoctrinarea deţinuţilor se ocupau trei tunisieni care răspîndeau materiale cu conţinut fundamentalist, explică acuzarea. De asemenea, au fost identificaţi şi patru tunisieni, cu vîrste cuprinse între 25 şi 32 de ani, dispuşi să se arunce în aer pentru cauza războiului sfînt islamic (jihad).
“Scopul reţelei teroriste era atacarea obiectivelor din statele care nu aplică principiile islamiste şi declanşarea unui jihad global, pentru crearea califatului unic”. În acest scop, organizaţia intenţiona să comită atacuri teroriste, inclusiv atentate sinucigaşe, pentru distrugerea guvernelor, armatelor, instituţiilor naţionale şi organizaţiilor internaţionale. Magistratul Alessandra Cerreti a decis aducerea în faţa justiţiei a celor 15 islamişti şi a altor şase persoane acuzate de falsificarea permiselor de rezidenţă, permiselor de conducere şi contractelor de muncă. Procurorii susţin că alţi trei tunisieni făceau parte din aceeaşi reţea teroristă, dar Marea Britanie nu permite extrădarea celor trei. În noiembrie 2007, poliţia italiană anunţa că obţinuse indicii privind existenţa unor tabere de antrenament al-Qaida în România, de unde teroriştii puteau ajunge cu uşurinţă în Europa de Vest. La 6 noiembrie 2007, autorităţile italiene au emis mandate de arestare pentru circa 20 de persoane acuzate de terorism internaţional, în urma unei anchete de patru ani demarate în regiunea Liguria, referitoare la existenţa unei celule islamiste radicale pe teritoriul italian, cu ramificaţii şi în alte state europene. Potrivit Eurojust (organismul UE de cooperare judiciară), cei 20 de suspecţi de terorism, în majoritate tunisieni, vizaţi de mandate de arestare emise în Italia, Portugalia şi Franţa, aveau legături cu al-Qaida. Ca reacţie, tot în noiembrie 2007, SRI anunţa că nu deţinea date şi nu primise niciun fel de semnale care să ateste existenţa unor tabere de antrenament al-Qaida în România.