15 metode folosite la fraudarea alegerilor din 5 aprilie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

15 metode folosite la fraudarea alegerilor din 5 aprilie

Externe 17 Iunie 2009 / 00:00 505 accesări

Liderul liberal din R. Moldova, Mihai Ghimpu, a exemplificat 15 metode de fraudare a alegerilor din 5 aprilie, depistate în urma verificării listelor electorale. Dovezile au fost transmise Procuraturii Generale, a mai preciaz acesta într-o conferinţă de presă organizată ieri. Cele mai răspîndite metode de fraudare au fost votarea multiplă în baza aceluiaşi act de identitate, falsificarea semnăturilor sau votarea fără acte de identitate. Mihai Ghimpu a prezentat drept exemplu de fraudă un caz de la Făleşti, unde s-a constatat că au votat fără acte de identitate 3.000 de persoane. O altă medotdă des utilizată a fost cea a votării diferitelor persoane care deţin acte de identitate cu acelaşi număr şi serie. „Dacă vorbim despre votarea multiplă pe întreg teritoriul ţării, atunci am constata că această metodă a fost practicată în Chişinău şi Bălţi, adică în oraşe şi în centre raionale, unde oamenii nu se cunosc reciproc”, a declarat acesta.

Liderul liberal a afirmat că fraudarea a fost posibilă din cauza numărului mare de alegători înscrişi pe listele suplimentare. Astfel, la alegerile legislative din 5 aprilie, pe aceste liste au apărut 408.000 de alegători noi. „Întrebată de unde au apărut aceste persoane pe liste, Comisia Electorală Centrală a răspuns că acestea sînt persoanele care s-au născut în perioada anilor 1990-1991 şi care au obţinut în acest an drept de vot”, a afirmat liderul PL. Acesta a precizat că a verificat datele statistice, care arată că în anul 1989 s-au născut peste 70.000 de copii, în 1990 peste 65.000 de copii, iar în 1991 circa 60.000 de copii. Concluzia este că această cifră este în descreştere. „Ne întrebăm de unde şi cum a apărut cifra de 408.000 de cetăţeni pe listele electorale”, a adăugat acesta. Datele au fost colectate de la 100 de secţii de votare din cele 300 care au fost deschise la Chişinău. Şi monitorizarea situaţiei postelectorale din R.Moldova a dezvăluit alte deficienţe privind alegerile legislative de la 5 aprilie, potrivit raportului final privind procesul electoral, emis marţi de Oficiul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului.

După protestele vehemente ale opoziţiei, ziua de miercuri, 29 iulie, cînd vor avea loc alegerile legislative anticipate va fi declarată zi liberă, a anunţat marţi deputatul comunist Vladimir Ţurcan. Este pentru prima dată cînd alegerile se vor desfăşura într-o zi lucrătoare, deoarece pînă în prezent scrutinele aveau loc doar în ziua de duminică. Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a anunţat demararea campaniei electorale, iar de astăzi va începe înscrierea candidaţilor care va dura aproximativ 16 zile.

Pe de altă parte, liderul Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD) din R.Moldova, Iurie Roşca, a fost numit ieri în funcţia de viceprim-ministru. Decretul prezidenţial a fost semnat de preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin. Deocamdată nu se ştie ce atribuţii va avea noul vicepremier. Iurie Roşca preia funcţia lui Valentin Mejinschi, urmînd să coordoneze activitatea structurilor de forţă. Săptămîna trecută, premierul Zinaida Greceanîi anunţase că acest portofoliu va fi eliminat din Guvern pentru a economisi banii publici. Iurie Roşca va fi al patrulea vicepremier în Guvernul Greceanîi, pe lîngă Igor Dodon, Andrei Stratan şi Victor Stepaniuc. Preşedintele Voronin a lăudat în ultimul său mandat tot mai des calităţile lui Iurie Roşca. Şeful statului nu şi-a putut ascunde tristeţea atunci cînd PPCD nu a trecut pragul electoral, nereuşind să obţină mandate în Parlament şi a promis că îl va ajuta pe prietenul său Iurie Roşca. Totodată, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din R. Moldova, Andrei Stratan, a declarat că va rămîne alături de Vladimir Voronin, dezminţind astfel informaţiile publicate în presă referitoare la abandonarea echipei Partidului Comuniştilor.



12