15% din tinerii italieni au o fobie faţă de români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

15% din tinerii italieni au o fobie faţă de români

Externe 19 Februarie 2010 / 00:00 402 accesări

Aproape jumătate dintre tinerii italieni sunt intoleranţi faţă de străini sau chiar xenofobi, potrivit unui sondaj dat publicităţii joi, de Camera Deputaţilor de la Roma şi realizat la iniţiativa preşedintelui Camerei, care a cerut clasei politice să elaboreze ”un model italian de integrare”.

Sondajul, efectuat de Institutul SWG în rândul unui eşantion reprezentativ de 2.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, arată că 45,8% dintre aceştia au exprimat o formă de ostilitate faţă de străini sau chiar de xenofobie, în timp ce doar 39,6% se declară ”deschişi faţă de străini”. În cadrul tinerilor consideraţi drept ”fermi”, SWG distinge trei grupuri. Primul, care reprezintă 15,3% dintre cei intervievaţi, exprimă în special o fobie faţă de români, ţigani, albanezi şi este în majoritate compus din femei (56%). Un al doilea grup, cel mai mic, dar cel mai radical, reuneşte comportamente clar rasiste, reprezentat de 10,7% dintre tinerii intervievaţi. Cel de-al treilea grup (20%) îi include pe xenofobi, care exclud folosirea violenţei dar doresc ca străinii să trăiască departe de ei, de preferinţă în afara Italiei. Aceştia sunt în principal tineri în vârstă de aproximativ 20 de ani. În replică la sondajul SWG, preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, le-a cerut colegilor să se gândească la un model de integrare italian şi s-a arătat sceptic în privinţa sistemului francez de asimilare şi, în consecinţă, de dezrădăcinare totală, care prevede adoptarea limbii oficiale şi a identităţii ţării.

Publicarea sondajului, realizat în octombrie anul trecut, a coincis cu prezentarea rezultatelor recesământului pentru 2009 de către Institutul Naţional de Statistică Istat, care consideră prezenţa imigranţilor drept decisivă pentru creşterea demografică a Italiei. Străinii reprezentau 7,1% dintre cei 60,387 milioane de locuitori ai Italiei, la 1 ianuarie. Fini a adăugat că ”recentele tensiuni dintre imigranţii sud-americani şi nord-africani care au avut loc la Milano, în nordul ţării, arată că nu este suficient ca imigranţii să primească o locuinţă”. ”Trebuie reduse termenele pentru obţinerea naţionalităţii şi să le fie oferită posibilitatea de a vota la alegerile locale, fără a avea cetăţenia italiană”, a apreciat preşedintele Camerei Deputaţilor. De asemenea, el a cerut posturilor de televiziune şi presei scrise din Italia să nu mai stigmatizeze originea etnică a delincvenţilor în articole, deoarece ”această atitudine intensifică ignoranţa şi prejudecăţile”.

În sondaj, institutul SWG subliniază, la capitolul apreciere calitativă, că tinerii italieni preferă să ia masa, în ordine, cu o persoană cu probleme economice, un evreu, un homosexual şi un străin, care nu este însă european. În plus, ei sunt şi mai reci când este vorba despre o cină cu un musulman. Mai mult, tinerii exclud să mănânce împreună cu o persoană drogată sau un cetăţean de etnie romă, să fie vecini cu aceştia sau, mai rău, băiatul sau fiica lor să aibă o relaţie cu un ţigan. În acelaşi timp, SWG face profilul tinerilor italieni care se declară rasişti: ”nevoie de putere, atitudine homofobă, poziţii antisemite, convingerea că femeile sunt inferioare şi, mai ales, refuzul de a accepta tot ceea ce este diferit”. Un studiu al SWG arată, de asemenea, că peste 1.000 de grupări xenofobe se află pe reţeaua Facebook din Italia, dintre care aproximativ 100 sunt antimusulmani, 350 antiimigranţi, 300 antiţigani şi 400 împotriva locuitorilor din sudul Italiei.

Taguri articol


12