150.000 de lei furaţi din conturi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Patru persoane acuzate de fraude bancare, lăsate libere

150.000 de lei furaţi din conturi

Eveniment 07 Iulie 2012 / 00:00 3876 accesări

Extinderea cercetărilor într-un dosar în care doi constănţeni sunt acuzaţi de comiterea unor fraude informatice a dus la reţinerea altor patru tineri cu vârste cuprinse între 25 şi 27 de ani, care sunt suspectaţi că ar face parte din aceeaşi grupare infracţională. Primele reclamaţii ale clienţilor unor bănci care s-au trezit peste noapte cu conturile golite au apărut în urmă cu patru ani. Acestea au fost urmate de sesizări venite din partea unităţilor bancare fraudate. În martie, a căzut în plasa anchetatorilor Radu Popescu, condamnat definitiv, în prezent, pentru uciderea antrenorului Vasile Luban, spulberat dintr-o staţie de autobuz de bolidul condus de Popescu care se afla sub influenţa alcoolului şi a drogurilor. Alături de el a fost arestat şi Mircea Cristian Frăţilă. Instanţa de recurs i-a eliberat la scurt timp pe amândoi.

ACUZAŢII După trei luni de anchetă, procurorii au ajuns la alţi patru constănţeni, Cristian Adrian Barbu, Gabriel Lucian Bobârnac, Iulian Bucur şi Adrian Cătălin Grigoriu. Ei au fost duşi, vineri, în faţa unui judecător care a respins propunerea de arestare formulată de procurori şi a decis cercetarea celor patru în libertate cu obligarea de a nu părăsi localitatea. Cei patru sunt acuzaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, deţinerea echipamentelor folosite pentru falsificarea instrumentelor de plată electronice, falsificarea şi punerea în circulaţie a mijloacelor de plată electronice şi acces fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate. Anchetatorii au stabilit că suspecţii montau pe bancomate dispozitive de citire a cardurilor bancare, ulterior le scoteau, le duceau acasă, copiau datele şi clonau cardurile. Procurorii spun că cei patru au acţionat în diferite localităţi din ţară şi tot de acolo au scos fraudulos şi banii. Ei au fost săltaţi de la domiciliile lor, joi, în urma unor descinderi. Din locuinţe au fost ridicate calculatoare, laptopuri, harduri externe, suporturi optice, carduri, sume de bani, telefoane. Prejudiciul estimat până în prezent este de 150.000 de lei. Anchetatorii spun că printre păgubiţi s-ar număra şi câţiva cetăţeni străini.

PRIMII REŢINUŢI Radu Popescu şi Mircea Cristian Frăţilă, anchetaţi în acelaşi dosar, aveau acelaşi mod de operare. Spre deosebire de cei patru, ei acţionau în Constanţa, şi nu scoteau sume mai mari de 4.000 de lei la fiecare retragere. Conform anchetatorilor, cei mai mulţi bani au fost scoşi din conturile clienţilor Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi BRD, prejudiciul fiind evaluat la 100.000 de lei. Procurorii au precizat că băncile devalizate şi-au despăgubit clienţii ale căror carduri au fost devalizate şi s-au constituit părţi civile în dosar.

Taguri articol


12