16 martie, ziua din care se interzice fumatul în spații publice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Legea antifumat, publicată în „Monitorul Oficial“

16 martie, ziua din care se interzice fumatul în spații publice

Lifestyle 01 Februarie 2016 / 18:02 2797 accesări

Începând din 16 martie, nu veți mai avea voie să fumați în spațiile publice închise sau în apropierea locurilor de joacă, chiar dacă sunt acoperite sau în aer liber

Începând din 16 martie, nu veți mai avea voie să fumați în spațiile publice închise sau în apropierea locurilor de joacă, chiar dacă sunt acoperite sau în aer liber

Cei care se încăpățânează să își aprindă țigara unde nu au voie riscă amenzi între 100 și 500 de lei. Pentru persoanele juridice, sancțiunile ajung la 15.000 de lei.

Cei care se încăpățânează să își aprindă țigara unde nu au voie riscă amenzi între 100 și 500 de lei. Pentru persoanele juridice, sancțiunile ajung la 15.000 de lei.

E oficial! Fumătorii trebuie să renunțe la țigări atunci când se află în spații publice închise. Controversata lege care interzice fumatul în localuri, instituții publice și în alte locuri publice cu utilizare colectivă a fost publicată, luni, în „Monitorul Oficial“. Asta înseamnă că, din 16 martie, actul normativ intră în vigoare. Din acel moment, niciun fumător nu va mai avea voie să se atingă de țigări în spațiile publice. Ce alte prevederi mai are legea în cauză și la ce dată intră în vigoare aflați din pagina de Actualitate a cotidianului nostru.

Dacă obișnuiți să fumați atunci când mergeți în cafenele, cluburi, restaurante, la locul de muncă sau în taxi, mai aveți la dispoziție o lună și jumătate ca să renunțați la acest obicei, dacă nu vreți să plătiți amendă. Asta pentru că luni, 1 februarie, legea prin care se interzice fumatul în spațiile publice a fost publicată în „Monitorul Oficial“, ceea ce înseamnă că intră în vigoare în 45 de zile calendaristice. Cu alte cuvinte, din 16 martie, niciun fumător nu va mai avea dreptul să-și aprindă țigările în spațiile publice închise cu utilizare colectivă, oricare ar fi forma de proprietate ori dreptul de acces.

UNDE NU AI VOIE SĂ FUMEZI? Prin spațiu închis se înțelege orice încăpere care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitată de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Conform actului normativ, în această categorie sunt incluse toate localurile (cafenele, restaurante, baruri, cluburi) care funcționează într-un spațiu închis, indiferent de suprafață și de dotări. Interdicția se aplică și în cazul teraselor acoperite și mărginite de cel puțin doi pereți. De asemenea, nu aveți voie să vă atingeți de țigări nici la locul de muncă în instituțiile publice, unitățile sanitare și de învățământ, centrele de asistență socială și protecția copilului, mijloacele de transport în comun, gări și taxiuri. Fumatul va fi interzis inclusiv în apropierea locurilor de joacă, fie că sunt acoperite sau în aer liber.

EXCEPȚII Chiar dacă nu veți mai avea voie să fumați în majoritatea spațiilor publice, nu înseamnă că veți fi obligat să renunțați definitiv la acest obicei. Fumatul va fi permis în continuare în spațiile deschise (cu excepția locurilor de joacă), în camerele special amenajate din aeroporturi și în celulele penitenciarelor de maximă siguranță. În afară de fumatul în spațiile publice, actul normativ mai interzice comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

SANCȚIUNI Cei care se încăpățânează să își aprindă țigara unde nu au voie riscă amenzi contravenționale cuprinse între 100 și 500 de lei. Nici patronii care permit fumatul în propriile localuri nu vor fi iertați. De asemenea, sancționați vor fi și administratorii sau directorii de instituții care închid ochii la cei care nu țin cont de această lege. Persoanele juridice riscă sancțiuni contravenționale de 5.000 de lei, când sunt descoperite la prima greșeală. La a doua abatere, amenda crește la 10.000 de lei, iar activitatea instituției ar putea fi suspendată. Dacă legea este încălcată încă o dată, sancțiunea contravențională ajunge la 15.000 de lei, iar unitatea ar putea fi închisă.

Citește și:

Fumatul în spații publice va deveni istorie

CCR trebuie să se pronunţe asupra constituţionalităţii legii antifumat



12