1,6 milioane de euro cheltuiţi în campania pentru alegerile parlamentare din R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

1,6 milioane de euro cheltuiţi în campania pentru alegerile parlamentare din R. Moldova

Externe 02 Aprilie 2009 / 00:00 403 accesări

Cei 16 candidaţi la alegerile parlamentare de la 5 aprilie, care au prezentat rapoartele cu veniturile şi cheltuielile aferente campaniei electorale, au cheltuit până în prezent 23,3 milioane de lei moldoveneşti, echivalentul a 1,6 milioane de euro. Partidul Liberal Democrat din R.Moldova a cheltuit pînă în prezent 3,7 milioane de lei moldoveneşti (255.000 de euro), Partidul Social-Democrat 3,8 milioane de lei moldoveneşti (262.000 de euro), Alianţa Moldova Noastră 3,4 milioane de lei moldoveneşti (234.000 de euro) şi Mişcarea Acţiunea Europeană peste două milioane de lei moldoveneşti (circa 138.000 de euro). De asemenea, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a alocat campaniei 5,3 milioane lei (365.000 de euro), Partidul Democrat aproape două milioane de lei (circa 138.000 de euro) şi Partidul Liberal 1,3 milioane de lei (aproximativ 90.000 de euro).

Comisia Electorală Centrală a avertizat Partidul Conservator, dar şi pe candidaţii independenţi Victor Railean, Tatiana Tîmbalist şi Valentina Cuşnir deoacere nu au prezentat rapoartele financiare instituţiei. Candidaţii care vor participa la alegerile parlamentare de la 5 aprilie vor prezenta raportul final de venituri şi cheltuieli pentru campania electorală, vineri, acesta fiind şi termenul limită în care concurenţii vor mai putea efectua cheltuieli în acest scop. În campania electorală pentru alegerile parlamentare, plafonul financiar pentru participanţii în cursa electorală prevede că formaţiunile politice pot utiliza 12 milioane de lei (827.000 de euro), iar candidaţii independenţi 500.000 de lei (circa 34.500 de euro).

Comisia Electorală Centrală a cerut ajutor Guvernului de la Chişinău şi mai multor instituţii internaţionale pentru desfăşurarea în condiţii legale a procesului electoral în satul Corjova. Comisia Electorală Centrală a trimis un apel către Guvernul şi preşedinţia R.Moldova, OSCE, ambasada Rusiei şi cea a Ucrainei, precum şi către delegaţia Comisiei Europene la Chişinău. Membrii comisiei au afirmat că forţele separatiste au început deja represaliile împotriva membrilor biroului electoral din Corjova, o parte dintre aceştia fiind ameninţaţi sau citaţi de justiţia transnistreană. Potrivit Pro Tv Chişinău, care citează membrii comisiei, intimidările au început odată cu demararea campaniei electorale. Primarul localităţii, preşedintele secţiei de votare, şeful dispensarului medical şi directorul liceului susţin că sînt chemaţi zilnic la miliţia şi procuratura transnistreană din Dubăsari, raion din care face parte satul Corjova, unde sînt ameninţaţi să nu permită desfăşurarea alegerilor în localitate. În alegerile locale din vara lui 2007, reprezentanţii miliţiei transnistrene au blocat secţia de votare din acest sat, unde sunt circa două mii de cetăţeni moldoveni cu drept de vot.

Şi filiala din localitatea Bălţi a Alianţei Moldova Noastră cere procuraturii să ancheteze incidentele în care mai mulţi membri ai formaţiunii au fost agresaţi în timpul unei manifestaţii de săptămîna trecută. Liderul local al formaţiunii, Alexandru Volcov, susţine că mai multe persoane au agresat un grup de manifestanţi ai partidului, obligîndu-i să-şi scoată vestele galbene şi să renunţe la pancarte. Atacatorii sînt membri ai unui club de box din localitate şi au fost implicaţi în mai multe incidente de acest fel. Volcov a sugerat că agresorii ar fi acţionat la îndemnul candidatului comunist Vladimir Vitiuc. Liderul din Bălţi al Partidului Comunist din Republica Moldova a negat însă orice legătură cu boxerii. Procuratura Generală a anunţat că investighează cazul, fără a oferi mai multe detalii.



12