16 persoane arestate în dosarul fraudelor informatice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

16 persoane arestate în dosarul fraudelor informatice

Eveniment 30 Martie 2013 / 00:00 1439 accesări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au reţinut, vineri, 20 de persoane în dosarul ce vizează şapte grupări specializate în fraude informatice. Printre suspecţii pe numele cărora s-au emis ordonanţe se numără şi Constantin Gheară, zis „Tică”, fratele lui Nicu Gheară. În urma celor 85 de percheziţii efectuate joi dimineaţă în Bucureşti şi 16 judeţe, printre care şi Constanţa, oamenii legii au ridicat un pistol cu gaze de calibrul 9 mm, modificat artizanal, prin înlocuirea ţevii, în armă cu glonţ şi muniţie letală, 27 de cartuşe blank, un pistol cu aer comprimat, 52 de laptopuri, două routere, zece tablete, trei unităţi PC, 40 de hard-diskuri, 110 telefoane mobile, 259 de dispozitive de stocare a datelor, 87 de carduri bancare, 16 micro-camere video şi patru aparate foto. În plus, au fost identificate trei laboratoare de confecţionare a echipamentelor pentru contrafacerea cardurilor de credit, unde s-au găsit dispozitive electronice, circuite electronice, instrumente, unelte şi utilaje mecanice utilizate la confecţionarea şi finisarea tastaturilor şi gurilor de bancomat. De asemenea au mai fost ridicate acte de proprietate, formulare de transfer rapid de bani, un reportofon, bijuterii, un ceas, 20.120 de euro şi 54.550 de lei. Au mai fost indisponibilizate şapte autoturisme, pentru a fi valorificate în procesul de recuperare a prejudiciului.

2.000.000 DE EURO Potrivit anchetatorilor, suspecţii ar fi confecţionat în veritabile “laboratoare” aparatură de skimming pentru a copia datele de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS-uri din Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia şi Austria. Oamenii legii spun că informaţiile obţinute în mod fraudulos ar fi fost folosite apoi pentru falsificarea unor carduri cu ajutorul cărora s-ar fi retras sume substanţiale de bani din conturile victimelor, tranzacţiile fiind efectuate în Republica Dominicană, SUA, Japonia, Iordania sau Nepal. Valoarea prejudiciului a fost estimată de procurori la 2.000.000 de euro. Oamenii legii spun că suspecţii ar fi instalat dispozitivele pe bancomate sau POS-uri, în special în magazine sau supermarket-uri, unde se ascundeau pe timpul nopţii pentru a le putea monta. Ulterior, datele confidenţiale bancare erau preluate prin tehnologia Bluetooth sau se ridicau terminalele POS prin înscenarea unor jafuri.

La ora închiderii ediţiei, Constanţin Gheară, fratele lui Nicu Gheară, şi alţi 15 suspecţi au fost arestaţi de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Aceeaşi instanţă nu finalizase judecarea propunerilor de arestare preventivă ale DIICOT pentru alte patru persoane puse sub acuzare.



12