16.000 de militari americani pleacă în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

16.000 de militari americani pleacă în Afganistan

Externe 09 Decembrie 2009 / 00:00 448 accesări

Statul Major american a transmis ordinul de detaşare a 16.000 dintre cei 30.000 de militari suplimentari ce urmează să meargă în Afganistan, în urma anunţului făcut de preşedintele Obama, săptămâna trecută. Un prim contingent de 1.500 de puşcaşi marini va sosi în Afganistan până la sfârşitul lunii, provenind de la baza Camp Lejeune, din statul Carolina de Nord. 6.200 de militari urmează să fie staţionaţi la începutul primăverii, concomitent cu alţi 800 de puşcaşi marini de la Camp Pendleton, din California. Cea de a 10-a divizie de munte a forţelor americane va trimite 3.400 de militari, tot în primăvară, pentru a participa la formarea forţelor afgane de securitate. Alţi 4.100 de militari suplimentari urmează să fie trimişi până la primăvară. Nu este însă foarte clar locul unde vor fi staţionaţi cei 16.000 de militari.

Sprijinul opiniei publice americane pentru războiul din Afganistan şi pentru gestionarea sa de către preşedintele Barack Obama a crescut considerabil de la anunţul de săptămâna trecută privind trimiterea de efective suplimentare. Potrivit sondajului, 58% din cetăţenii americani intervievaţi sunt în favoarea detaşării de militari suplimentari faţă de 37% care se declară împotriva acestei măsuri. 60% susţin anunţul referitor la începutul retragerii, în iulie 2011, spre deosebire de 32% care se opun acestei decizii, potrivit unui sondaj efectuat de Universitatea Quinnipiac, din statul Connecticut. Maniera în care Barack Obama gestionează dosarul afgan divizează opinia publică americană care o aprobă în aceeaşi măsură în care o şi dezaprobă (45%), spre deosebire de ultimul sondaj când 49% din cetăţeni respingeau strategia, iar 38% o aprobau.

Ministrul britanic al Apărării s-a deplasat, ieri, în Afganistan în cadrul unei vizite-surpriză, în situaţia în care bilanţul militarilor britanici ucişi în această ţară a ajuns luni la pragul de 100. Bob Ainsworth a sosit în provincia Helmand unde s-a întâlnit cu oficiali din cadrul forţelor britanice şi cu reprezentanţi afgani. Această vizită, prevăzută să dureze mai multe zile, a avut loc în timp ce secretarul american al Apărării, Robert Gates, a sosit la rândul său într-o vizită la Kabul pentru a se întâlni cu preşedintele Karzai şi cu comandamentul forţelor internaţionale. Preşedintele afgan a apreciat că, fără ajutorul SUA, ţara sa nu va fi capabilă să îşi întreţină armata şi serviciile de securitate în următorii 15 - 20 de ani. Însă, Hamid Karzai a condamnat moartea a şase civili „nevinovaţi”, în noaptea de luni spre marţi, în cursul unei operaţiuni NATO în provincia Laghman, din estul Afganistanului, fapt dezminţit de coaliţie. NATO afirmă că în raid au fost ucişi şi arestaţi numai insurgenţi Taliban.



12