La sfârşitul săptămânii trecute, fosta conducere a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” a fost trimisă la puşcărie, pentru fraudarea concursului de admitere organizat în anul 2007. Un nou cutremur a lovit ieri instituţia constănţeană! După câteva zile de incertitudine, în care au sperat că îşi vor putea păstra locurile de muncă, 162 de pompieri angajaţi în mod fraudulos au fost concediaţi!! Salariaţii care ieri erau de serviciu au fost pur şi simplu trimişi acasă, spre stupoarea lor, fără niciun avertisment. Decizia a fost luată de conducerea ISU “Dobrogea”, după primirea înştiinţării oficiale din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care au fost anulate foile de concurs falsificate, tabelele cu rezultatele finale ale examenului în care sunt menţionaţi 192 de candidaţi admişi fraudulos, dar şi documentele de angajare ale acestora. Nu mai puţin de 162 dintre cei vizaţi de hotărârea magistraţilor încă lucrau în cadrul ISU “Dobrogea”. Ieri, au rămas cu toţii fără slujbe…
DEFICIT DE PERSONAL Punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti lasă o gaură de proporţii în organigrama ISU “Dobrogea”. “Am primit sentinţa instanţei supreme şi suntem nevoiţi să o punem în aplicare. Pentru că au fost anulate foile de concurs şi documentele de angajare ale candidaţilor admişi în 2007, aceştia vor fi trecuţi în rezervă. Decizia afectează activitatea ISU “Dobrogea” şi vom cere sprijinul eşaloanelor superioare pentru a se găsi o soluţie la această problemă. La ce volum de muncă avem, deficitul de personal va fi resimţit foarte puternic”, a declarat prim-adjunctul ISU “Dobrogea”, mr. Vlăduţ Ion. El a precizat că pompierii concediaţi erau foarte bine pregătiţi. “Au lucrat timp de şase ani în cadrul instituţiei, perioadă în care au salvat sute de vieţi şi au stins mii de incendii, şi ştiau să-şi facă meseria”, a adăugat mr. Vlăduţ Ion. Momentan, nimeni nu ştie cum va fi rezolvată problema deficitului de personal. Există, totuşi, două variante care ar putea fi luate în calcul: organizarea unui alt concurs de către Ministerul Afacerilor Interne sau angajarea candidaţilor care au obţinut note de trecere, dar nu au fost admişi la examenul din 2007. Soluţia salvatoare va fi dată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care va lua o decizie în zilele următoare.
CONDAMNAŢI Amintim că fostul şef al ISU „Dobrogea”, generalul (r) Petre Trandafir, fostul prim-adjunct al inspectorului-şef al ISU „Dobrogea”, colonel (r) Neculai Coman, fostul şef al Centrului Operaţional din cadrul ISU „Dobrogea”, col. Gabriel Andrei Niculae, şi juristul ISU „Dobrogea”, mr. Gabriel Alexandrescu, au fost condamnaţi definitiv la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul fraudării examenului organizat la ISU “Dobrogea” în anul 2007. Col. Viorel Costache, fostul comandant al Grupului 2 Intervenţie din cadrul ISU “Dobrogea”, a primit o pedeapsă de trei ani de detenţie, iar complicii lor, 13 foşti militari, au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare. Conform actului de inculpare, în perioada 9 iulie - 20 august 2007, ISU “Dobrogea” a organizat un concurs pentru ocuparea unui număr de peste 400 de posturi de subofiţer. Cu doar câteva zile înainte de susţinerea probei scrise, desfăşurată pe 15 august 2007, Trandafir împreună cu subordonaţii săi, Neculai Coman, care era preşedintele comisiei de examinare, Andrei Gabriel Niculae, Gabriel Alexandrescu şi Viorel Costache, au pus la cale fraudarea concursului de angajare. Ei au ajutat 205 candidaţi să câştige examenul prin falsificarea foilor de concurs de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor. În urma punerii în aplicare a acestui plan, 192 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal. Cei cinci şefi au reuşit să coopteze alţi 12 ofiţeri, membri ai comisiei de corectare a lucrărilor scrise, care au fost de acord să falsifice lucrările protejaţilor şi au rescris foile de concurs, 171 dintre ele primind nota 10.