La „Constanța sau Chiustenge, un orășel mic, dar îndestul de frumos” - după cum descria Mihai Eminescu (1850-1889) urbea tomitană, în iunie 1882, într-una din scrisorile trimise Veronicăi Micle, scrisă chiar la malul mării, în mansarda hotelului D’Angleterre -, Eminescu este celebrat astăzi. Cei 165 de ani care se împlinesc în această zi de la apariția „Luceafărului” poeziei românești în această lume, în satul botoșănean Ipotești, vor fi marcați printr-o suită de manifestări cultural-artistice. Toate aceste activități încearcă să-l evoce pe „poetul-nepereche”, să-l aducă în conștiința contemporanilor și să marcheze Ziua Culturii Române, instituită în 2010.
LA STATUIE
Activitățile omagiale încep, așa cum e firesc, la malul mării, la statuia de pe faleza Cazinoului, de unde Eminescu privește spre „mișcătoarele cărări”. La grupul statuar realizat de Oscar Han, asociația culturală „Neliniști metafizice” îi așteaptă astăzi, de la ora 10.00, pe toți constănțenii cu dor de Eminescu.
„Poetul nepereche”, cum îl numea George Călinescu, va fi omagiat și de Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), astăzi, de la ora 17.00, printr-o expoziție cu volume de Eminescu, traduse în turcă, un recital poetic, un moment muzical și o comparație între opera sa și cea a lui Yunus Emre. Manifestarea, dedicată inclusiv Zilei Culturii Române, este organizată de comisiile de cultură şi de femei ale UDTR şi se va desfăşura la restaurantul „Colonadelor” din Constanţa.
„FILE DE POVESTE”
Și Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” organizează astăzi, de la ora 13.00, la sediul din bulevardul I.C. Brătianu nr. 68, manifestarea „File de poveste”, realizată în colaborare cu Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. La eveniment participă elevi constănțeni.
Lucruri mai puțin cunoscute din viața și activitatea „voievodului poeziei românești” vor fi prezentate de prof. univ. dr. Olga Duțu, prof. Arșaluis Sarchisian Gurău, poeții George Mihalcea și Mircea Lungu, astăzi, de la ora 17.00, la cenaclul literar „Mihail Sadoveanu” din cadrul Cercului Militar Constanța. De asemenea, tot astăzi, dar de la ora 17.30, la Curtea Brâncovenească, prof. dr. Ioan Damaschin va vorbi despre actualitatea operei eminesciene, moment precedat de lansarea volumului „Prima sută de gânduri aproape teologice”, semnat de preotul Sorin Benescu.