17 mai - Tragerea la sorţi pentru repartizarea locuinţelor ieftine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

17 mai - Tragerea la sorţi pentru repartizarea locuinţelor ieftine

Eveniment 10 Mai 2008 / 00:00 3463 accesări

Consilierii locali municipali ai Constanţei au modificat, ieri, în şedinţă ordinară, modul de reordonare a dosarelor depuse de tineri la Primărie în vederea achiziţionării unei locuinţe ieftine, prin programul iniţiat de primarul Radu Mazăre. Conform hotărîrii adoptate, numărul de dosar al primului beneficiar al programului va fi extras cu ajutorul turbosuflantei folosite de Loteria Română. “Vom trage un număr de ordine de la 1 la 16.000. Admitem că numărul extras va fi 7.200. Astfel, dosarul cu numărul extras va deveni primul în ordinea de priorităţi. Apoi, la 7200 adăugăm numărul 16, iar dosarul 7216 va deveni nr. 2 pe lista de priorităţi. Iar adunăm cu 16 şi dosarul 7.232 va fi nr. 3. Această procedură este continuată pînă epuizăm toate numerele de dosar înregistrate la depunerea acestora la Primărie şi tot aşa. Am ales o modalitate lesne de înţeles şi corectă, care nu lasă dubii asupra corectitudinii repartizării apartamentelor ieftine”, a explicat ieri primarul. Extragerea primului număr de dosar va fi organizată pe 17 mai, în Piaţa Farului din Constanţa, eveniment care va fi supervizat de o comisie formată din primar, consilieri locali din toate partidele politice, reprezentanţi ai Poliţiei şi ai altor instituţii publice. La tragerea la sorţi pot participa toate persoanele interesate de programul municipalităţii privind construirea de locuinţe ieftine pentru tineri.

Peste 16.000 de dosare depuse la Primărie

În şedinţa Consiliului Local Municipal (CLM), Mazăre a prezentat o machetă de 6x4 metri, a primului cartier de locuinţe care va fi dat în folosinţă în zona Energia, pînă în toamna anului viitor. În total, numai pentru programul de locuinţe ieftine au fost depuse la Primărie 16.324 de dosare. Ieri, CLM a adoptat contractul de prestări servicii de proiectare în urma studiului tehnic de fezabilitate, proiect tehnic care a fost adjudecat de către House Consult SRL Bucureşti, în urma licitaţiei publice organizate de Primărie. Valoarea contractului este de 1.909.000 euro, care include proiectul de execuţie a blocurilor şi infrastructura cartierului. Suprafaţa de teren alocată pentru acest proiect este de 2,4 ha, suprafaţa unui singur bloc este de 352 mp, iar pentru toate cele 18 blocuri, suprafaţa ocupată este de 6.340 mp, iar cea construită, de 66.000 mp. Numărul de locuinţe proiectate este de 1.044, din care 31% sînt garsoniere (324 garsoniere de 32 mp fiecare), iar 69%, apartamente (720 de apartamente de 65 mp fiecare). Proiectul prevede amenajarea unor parcări supraterane pe o suprafaţă de 5580 mp. Conform acestui proiect, care va fi scos la licitaţie, costul estimativ al investiţiei de bază este de 463 euro/mp. “Vom organiza licitaţie şi avem ca preţ de referinţă suma de 463 euro/mp şi sperăm ca, la licitaţie, preţul să nu fie depăşit de către constructor. Costul estimativ al lucrărilor tehnico- edilitare este de 6.754.000 euro, în care se integrează costul lucrărilor realizate atît de Primărie, cît şi de constructori”, a declarat Mazăre.

Parteneriat public - privat fără precedent

La investiţii participă numeroşi deţinători de utilităţi publice care s-au arătat dispuşi să investească pe propria cheltuială în proiectul iniţiat de municipalitatea constănţeană. Reţeaua exterioară de gaze, investiţie a Congaz, va costa 63 de mii de euro. Sistemele de alimentare cu apă şi canalizare vor fi susţinute de RAJA, cu ajutorul Consiliului Judeţean, costurile ridicîndu-se la 660.000 euro. Reţeaua exterioară de alimentare cu energie electrică va fi realizată de ENEL, cu suma de 714.000 euro. Reţeaua exterioară de fibră optică va fi instalată de firme private, costul acesteia fiind de 50.000 de euro. Drumurile, platformele, sistematizarea şi lucrările pregătitoare, înclusiv patul de fundare al blocurilor se ridică la un cost de 2.900.000 de euro, care va fi suportat de Primărie. Reţeaua exterioară de alimentare cu energie termică costă 2.300.000 şi va fi susţinută de CET şi RADET. “Investiţia totală a Primăriei este de 5.200.000 de euro, la care se adaugă şi terenul dat în folosinţă gratuită”, a declarat Mazăre cu ocazia prezentării proiectului. Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de execuţie va avea loc pe 22 august, data încheierii contractului pentru investiţia de bază va fi 11 septembrie 2008, iar termenul de execuţie pentru investiţia de bază va fi 12-18 luni. Macheta noului cartier destinat tinerilor va fi expusă zilele următoare în Piaţa Farului, iar constănţenii vor avea ocazia să vadă cu ochii lor cum va arăta viitorul cartier pentru tineri.



12