1.700 de ani de libertate religioasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Congres internaţional

1.700 de ani de libertate religioasă

Cultură 11 Octombrie 2013 / 00:00 798 accesări

Cazne de tot felul au îndurat creştinii primelor trei veacuri şi nu de puţine ori aceştia au fost aruncaţi drept hrană animalelor sălbatice înfometate. Persecuţiile asupra celor care mărturiseau credinţa în Hristos aveau să înceteze în anul 313, atunci când împăratul Constantin cel Mare a emis Edictul de la Milan.

ÎN LUMINA EDICTULUI DE LA MILAN La 1.700 de ani de la acest eveniment, care a alungat greaua povară de pe umerii creştinilor prigoniţi, la Universitatea „Ovidius” s-au desfăşurat, ieri, lucrările Congresului Internaţional cu tema „Edictul de la Milan şi libertatea religioasă”. Evenimentul ajuns la a 11-a ediţie, în organizarea Centrului de Studii şi Cercetări Religioase şi Juridico-Canonice ale Celor Trei Religii Monoteiste al universităţii tomitane, a suscitat interesul a peste 30 de personalităţi ale lumii universitar-academice din ţară şi din străinătate. Teologi, jurişti, filosofi, sociologi, politologi, jurnalişti, dar şi reprezentanţi ai corpurilor diplomatice din Irak, Palestina şi Iordan au participat la congresul ale cărui lucrări s-au desfăşurat la Biblioteca Universităţii „Ovidius”.

„Acest edict reprezintă un act revoluţionar în istoria omenirii, când, pentru prima dată, libertatea religioasă este prevăzută într-un act juridic şi într-un act imperial, cel al lui Constantin şi Licinius (n.r. împăratul Imperiului Roman de Răsărit, respectiv împăratul Imperiului Roman de Apus) din anul 313”, a spus directorul Centrului de Studii şi Cercetări Religioase şi Juridico-Canonice ale Celor Trei Religii Monoteiste al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, afiliat Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. univ. dr. pr. Nicolae Dură.

TREI RELIGII, ACELAŞI MESAJ: „PACE VOUĂ!” „Moise a spus: „Pacea să fie asupra voastră!”. Iisus a spus: „Pace vouă”, la fel a spus şi Mohamed. Acest mesaj divin de la Creatorul nostru, al tuturor, indiferent de culoarea noastră, de etnia noastră sau de aşezarea geografică, a venit pentru noi toţi, peste întreaga omenire”, a spus, din partea Clubului de Cultură şi Presă Româno-Arab, jurnalistul de origine palestiniană Ahmed Jaber, născut din mamă creştină şi tată musulman.

A ALERGA CU ŞIRETURILE LEGATE Preşedintele Clubului de Cultură şi Presă Româno-Arab, Oreste Teodorescu, a susţinut o scurtă comunicare despre creştinism şi regimul comunist. „Comuniştii nu au avut nimic cu biserica, dar au luptat împotriva misticii ei (n.r. trăirea în Hristos, cum a explicat prof. univ. dr. Nicolae Dură). Să separi mistica de credinţă e ca şi cum ai pune un atlet să alerge cu şireturile legate”, a spus Oreste Teodorescu.

Lucrările primei părţi a congresului au fost conduse de preşedintele Filialei Constanţa a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. univ. dr. Victor Ciupină. În cadrul evenimentului a fost inclusă, ieri, o vizită de documentare la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Astăzi, oaspeţii români şi străini vor vizita Delta Dunării.

Congresul Internaţional cu tema „Edictul de la Milan şi libertatea religioasă” s-a desfăşurat în parteneriat cu trei universităţi prestigioase din străinătate: Universitatea din Silesia / Katowice (Polonia), Universitatea „Ivane Javakhishvili“ din Tbilisi (Georgia) şi Universitatea Pontificală „Ioan Paul al II-lea“ din Cracovia (Polonia).

Taguri articol


12