Într-o singură lună, în serviciul de boli infecțioase al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) din Constanța au fost diagnosticate cu boală diareică acută (BDA) 234 de persoane, dintre care 173 au necesitat internarea pe patul de spital, întrucât starea lor de sănătate era precară. Astfel, în perioada 1 - 7 iunie 2015 au fost diagnosticate 57 de cazuri de BDA, dintre care au fost internate 45 de cazuri; între 8 și 14 iunie au fost diagnosticate 65 de cazuri, dintre care au fost internate 42; între 15 și 21 iunie au fost diagnosticate 56 de cazuri, dintre care au fost internate 39, iar între 22 și 28 iunie au fost diagnosticate 56 de cazuri de BDA, dintre care au fost internate 47 de persoane, potrivit SCBI Constanța.
BDA este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă, care se manifestă vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră. Potrivit masterului european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, dr. Loti Popescu, profilaxia bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă, astfel: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea WC-ului, la venirea acasă); spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor; consumul de apă doar din surse sigure, autorizate; verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm; evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald; evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate; evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald; efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalațiile centrale de apă și personalul de îngrijire din sectorul infantil. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a BDA.