Ziua Internaţională a Migranţilor este marcată anual la 18 decembrie. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 55/93 din 4 decembrie 2000, la recomandarea Consiliului Economic şi Social prin Decizia 2000/288 din 28 iulie 2000.
La 18 decembrie 1990, prin Rezoluţia 45/158 a fost adoptată Convenţia internaţională pentru protecţia drepturilor tuturor muncitorilor emigranţi şi a membrilor familiilor acestora, care oferă un cadru complet de protecţie a drepturilor omului pentru lucrători emigranţi. Adunarea a făcut apel la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale tuturor emigranţilor.
Ziua Internațională a Migranților oferă prilejul Confederației noastre de a reafirma solidaritatea cu lucrători migranți fără acte. Muncitorii migranți din Europa reprezintă un potențial important de forță de muncă, dar adesea se afla în imposibilitatea de a lucra în mod regulat, fiind plătiți frecvent sub salariul minim, plătiți cu întârziere sau supuși furtului de salarii; trebuie să muncească multe ore, fără pauze adecvate, fără să beneficieze de concediu sau concediu medical ori de alte asigurări sociale de bază. Adesea nu au echipament de protecție, nu au instruirea necesară pentru a-și cere drepturile legate de sănătate și securitate la locul de muncă, ceea ce-i face mai expuși riscului de răniri, accidente și boli la locul de muncă, având în același timp un acces limitat la serviciile de sănătate. CNSLR -FRĂȚIA se alătură eforturilor Confederației Europene a Sindicatelor de a susține lucrătorii migranți, de a-i sprijini să-și susțină drepturile și de a lupta împotriva muncii precare, potrivit unui comunicat al Comunicat CNSLR - FRĂȚIA.