Sistarea de către Rusia a livrărilor de gaze care tranzitează Ucraina către Europa, pentru a doua zi consectiv, afectează 18 ţări, inclusiv România, de la state mari membre ale UE, precum Germania, pînă la Republica Moldova.
Austria - 60% din cererea anuală este asigurată de gaze ruseşti. Livrările de gaze din Rusia au încetat la 7 ianuarie, dar, pînă săptămîna viitoare, nu va avea loc o raţionalizare a livrărilor către companii. Grupul de petrol şi gaze OMV foloseşte rezervele, producţia internă şi alte importuri pentru a asigura livrările.
Germania - gazele ruseşti acoperă 42% din necesar. Grupurile E.ON şi Wingas folosesc rezervele de gaze, precum şi o rută de transport care tranzitează Polonia. Livrările de gaze către Europa prin intermediul Ucrainei s-au redus semnificativ începînd de marţi, iar în Germania nu au mai intrat gaze pe la punctul de frontieră ceh Waidhaus, pentru a doua zi consecutiv. Companiile din sectorul energiei au avertizat că se vor confrunta cu un deficit de gaze, dacă disputa ruso-ucraineană se va prelungi, iar temperaturile negative se vor menţine.
Turcia - Rusia acoperă 67% din cererea anuală de gaze. Producţia a trei centrale energetice a fost oprită ieri. Furnizarea de gaze ruseşti printr-o conductă vestică, ce tranzitează Ucraina, a fost oprită marţi. Au fost majorate livrările de gaze ruseşti printr-un gazoduct pe sub Marea Neagră. Conducta Blue Stream către Turcia funcţionează la capacitatea maximă, de 45 de milioane de metri cubi.
Grecia - gazele din Rusia asigură 82% din cererea anuală. Grecia se află totuşi într-o situaţie mai bună decît alte ţări vecine, întrucît foloseşte într-o măsură mai mare păcura şi energia electrică, pentru încălzire. Gazele acoperă 20% din necesarul de energie al ţării, potrivit companiei elene de gaze Depa.
Italia - 28% din necesarul de gaze este furnizat de Rusia. Importurile de gaze prin conducta TAG au scăzut miercuri cu 90%, iar Italia a recurs la rezerve, suficiente pentru următoarele două luni.
Franţa - Rusia asigură 24% din necesarul de gaze. Livrările din Rusia au scăzut, marţi, cu peste 70%, dar GDF a garantat livrările. Franţa produce 80% din electricitate prin centrale nucleare.
Ungaria - aproximativ 60% din necesarul de gaze provine din Rusia. E.ON Ruhrgas va furniza Ungariei 2,5 milioane metri cubi de gaze printr-o conductă din Austria. Restricţiile impuse unor mari consumatori industriali de gaze au fost reduse joi. Ungaria va furniza joi Serbiei 1-2 milioane metri cubi de gaze.
Cehia - Rusia asigură circa 80% din necesarul de gaze. Livrările din Rusia au fost oprite miercuri. Cehia foloseşte gaze din stocuri şi importă printr-un alt gazoduct.
Slovacia - cererea anuală de gaze este acoperită integral din Rusia. Slovacia a declarat stare de urgenţă după oprirea livrărilor, miercuri. Livrările de gaze către 1.000 de companii au fost reduse. Dacă sistarea livrărilor se va prelungi, Slovacia va reporni o centrală nucleară închisă la aderarea la UE.
Bosnia - aproape tot necesarul de gaze provine din Rusia. Livrările au fost oprite marţi, iar Bosnia nu deţine stocuri de gaze. Gazele acoperă 6%-8% din necesarul energetic al ţării. Zeci de mii de persoane au rămas fără încălzire, iar unele fabrici au fost închise.
Serbia - 87% din cererea de gaze este acoperită de Rusia. Zeci de mii de oameni au rămas fără încălzire, spitale şi fabrici au fost închise.
Bulgaria - 96% din gazele necesare provin din Rusia. Oprirea livrărilor prin intermediul Ucrainei, marţi, au dus la oprirea producţiei la zeci de companii. Furnizarea de gaze către 72 de consumatori industriali mari a fost oprită şi a fost redusă în cazul altor 153 de companii.
Polonia - Rusia furnizează 47% din necesarul anual de gaze. Livrările din Rusia au încetat miercuri. Guvernul a decis reducerea livrărilor către consumatorii industriali. Polonia primeşte totuşi 84% din gazele ruseşti contractate.
Slovenia - aproximativ 64% din cererea anuală de gaze este asigurată de Rusia. Livrările au fost oprite miercuri. Mai mulţi consumatori industriali, printre care Revoz, subsidiară a Renault, au fost solicitaţi să folosească alţi carburanţi.
Croaţia - 37% din cererea de gaze este acoperită de Rusia, iar livrările au fost sistate marţi. Croaţia a declarat miercuri situaţie de criză şi a cerut distribuitorilor să reducă livrările către consumatorii industriali. Gazele satisfac un sfert din necesarul energetic al ţării.
Macedonia - cumpără din Rusia aproape tot necesarul de gaze, iar livrările au încetat marţi. Gazele acoperă 1% din necesarul energetic. Principalul exportator de oţel a oprit producţia.
Republica Moldova - nu mai primeşte gaze din Rusia prin intermediul Ucrainei începînd de miercuri. Nordul ţării mai deţine rezerve de gaze pentru 48 de ore, în timp ce regiunile sudice au cantităţi suficiente pentru următoarele şapte zile.