20% din job-urile disponibile „afară”, ocupate de români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În timp ce agricultura noastră e la pământ Românii continuă să lucreze ogoarele din Spania

20% din job-urile disponibile „afară”, ocupate de români

Eveniment 18 Februarie 2013 / 00:00 566 accesări

Intrarea României în UE a determinat din ce în ce mai mulţi români să aplice pentru un loc de muncă în străinătate, cu forme legale, mult mai bine plătit decât în ţara noastră. Sătui să stea la „mână întinsă” la unii patroni români care exploatează angajaţii, cu un salariu de mizerie care nu poate să asigure un trai decent unei familii întregi, cei mai mulţi români aspiră să muncească în afară. Fie că sunt mai în vârstă, fie mai tineri, toţi românii vor să aibă un salariu în raport cu munca pe care o desfăşoară, ceea ce într-o societate cu un nivel de trai scăzut, precum România, este aproape imposibil. Dacă pentru un adult mai în vârstă e mai greu să plece din ţară pentru că mai înainte de toate trebuie să stăpânească bine o limbă străină, pentru un tânăr e mai uşor să se adapteze din acest punct de vedere. De cele mai multe ori tinerii pleacă după ce ies de pe băncile facultăţii.

SEZONUL RECE ABUNDĂ DE POSTURI ÎN AFARĂ Evidenţa ofertei locurilor de muncă din străinătate pentru ţara noastră este ţinută prin intermediul serviciilor EURES România din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Zilnic sunt adăugate locuri de muncă pentru românii în căutarea unui job mai bun. Şeful Serviciului Comunicare din cadrul ANOFM, Liliana Bogdan, spune că, în 2012, ofertele de muncă primite din afară au fost extrem de variate, de la locuri de muncă pentru lucrători necalificaţi şi calificaţi în agricultură, industrie şi servicii, până la locuri de muncă ce necesită un nivel de educaţie şi calificare foarte ridicat (în principal, medici şi ingineri). Şi purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, Gabriela Spătaru, spune că numărul, dar şi tipul job-urilor vacante se schimbă de la zi la zi. O situaţie a joburilor disponibile lunar arată că afluxul mare de locuri de muncă este în sezonul rece. În decembrie şi ianuarie au fost disponibile 1.371, respectiv 805 posturi. Specialiştii ANOFM spun că firmele din străinătate selectează din timp personal pentru munca sezonieră.

3.302 LOCURI DE MUNCĂ DISPONIBILE ÎN 2012 Cum era de aşteptat, Spania a oferit cele mai multe posturi pentru români. Firmele din această ţară au oferit în agricultură 1.598 locuri de muncă pentru români. Dacă în noiembrie societăţile spaniole au oferit 400 de joburi, în decembrie s-a putut observa o creştere semnificativă, de aproape trei ori. În restul lunilor, numărul locurilor este mult mai mic. „În total, anul trecut, 3.302 locuri de muncă au fost în evidenţele ANOFM, însă baza de date a instituţiei arată că 16.496 de cetăţeni români s-au arătat interesaţi să lucreze în statele europene sau să obţină alte informaţii referitoare la mobilitate (recunoaşterea calificărilor, drepturi de securitate sociale, oportunităţi de studiu în UE, etc.)”, a declarat şeful Serviciului Comunicare din cadrul ANOFM. Din numărul total de români interesaţi să lucreze în afară, 715 au obţinut un contract de muncă în Europa. În 2012, 59 de persoane din Constanţa au fost interesate şi au solicitat informaţii legate de munca în străinătate. „La nivel naţional, cele mai multe persoane au obţinut contracte de muncă în sectorul agricol din Spania şi Danemarca şi în sectorul hotelier gastronomic din Germania”, a adăugat Liliana Bogdan.

În prezent, pentru români, prin intermediul serviciilor EURES, sunt disponibile în străinătate 267 locuri de muncă. Cele mai multe sunt în Norvegia - 98 de job-uri. Printre acestea precizăm: inginer mecanic, operator maşini de imprimat, senior geofizician, inginer specialist valve etc.. Pe poziţia a doua, cu 81 de locuri, este Germania, urmată de Lituania, cu 40 de locuri şi de Olanda, cu 21 de locuri de muncă vacante.

Taguri articol


12