200 de kilometri de drumuri judeţene vor fi reabilitate în 2007

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

200 de kilometri de drumuri judeţene vor fi reabilitate în 2007

Administrație 08 Februarie 2007 / 00:00 711 accesări

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a aprobat ieri, în cadrul unei şedinţe ordinare, lista de drumuri care vor fi reabilitate sau îmbunătăţite anul acesta de către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP). În total, 200 de kilometri de drum judeţean din cei 1.000 existenţi pe raza judeţului vor fi supuşi lucrărilor drumarilor. În cadrul dezbaterilor, consilierul judeţean PNL Victor Manea a solicitat transferarea a 20 de miliarde de lei, din cele 47 de miliarde alocate amenajării unui drum asfaltat între Albeşti şi Negru Vodă, pentru reabilitarea drumului judeţean dintre Poarta Albă şi Mihail Kogălniceanu. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a explicat faptul că drumul pentru care au fost alocaţi banii va fi amenajat pentru scoaterea din izolare a două sate, Darabani şi Vîlcele, ale căror locuitori sînt nevoiţi să meargă pe drumuri de pămînt pînă la drumurile judeţene existente pentru a avea accces la mijloacele de transport. Drumul de 7 km va fi amenajat atît în ce priveşte infrastructura de piatră, cît şi covorul asfaltic. În viziunea liberalului Manea acel drum ar putea fi realizat doar prin pietruire, iar sumele rămase să fie transferate către drumul de la Nazarcea, care face legătura între Poarta Albă şi Mihail Kogălniceanu. Deşi directorul RAJDP, Vasile Moldovanu, a explicat că pentru reabilitarea drumului de la Nazarcea este nevoie de aproape 100 de miliarde de lei, Victor Manea a insistat. Pînă la urmă, amendamentul liberalului nu a trecut de votul consilierilor. Preşedintele CJC a propus ca drumul de la Nazarcea să fie introdus pe lista de investiţii prioritare a Consiliului, însă consilierul liberal a marjat numai pe aprobarea imediată a investiţiei. Nicuşor Constantinescu le-a solicitat consilierilor Alianţei DA să facă demersuri alături de conducerea CJC pentru atragerea mai multor fonduri guvernamentale pentru investiţiile în drumuri de pe raza judeţului, după ce ultima alocare de la centru în acest sens a fost una la nivelul ridicolului. „Prin HG 577/2006 au fost alocate 13 miliarde de lei vechi pentru lucrările la drumuri din judeţul Constanţa. Nu ajung aceşti bani nici pentru 0,1% din investiţiile pe care le facem în judeţ. Poate ne ajutaţi, şi fac apel public către consilierii Alianţei, să îi determinăm pe cei de la Bucureşti să înţeleagă că judeţul Constanţa este primul mare contribuabil la bugetul naţional, aducînd 10,7% din PIB. Să înţeleagă că aşa cum sîntem primul contribuabil, trebuie să fim trataţi şi ca cetăţeni de prima mînă, nu de mîna a treia. Eu cred că cei care au făcut această alocare nu ştiu unde se află judeţul Constanţa pe hartă. Alte judeţe primesc sute de miliarde de lei pentru drumuri şi nouă ni se dau 13...”, a declarat Nicuşor Constantinescu.

O altă hotărîre a Consiliului Judeţean a vizat aprobarea bugetului RAJDP pentru anul în curs. Nicuşor Constantinescu a precizat că în ce priveşte investiţiile, a fost aprobată încă de anul trecut achiziţionarea în leasing a unor utilaje ultraperformante Unimob, care vor creşte competitivitatea regiei şi îi vor scădea costurile de întreţinere. „Încercăm, prin achiziţionarea utilajelor, să determinăm scăderea costurilor regiei. Regia a cîştigat anul trecut mai multe licitaţii publice, dar, pentru a rezista pe piaţă, trebuie făcute investiţii. Cînd un ultilaj vechi consumă 50 de litri la 100 de km iar competitorii au maşini cu consum de 20l/100km, nu ai şanse la licitaţii”, a afirmat Nicuşor Constantinescu.

Consilierii au discutat ieri şi despre cealaltă regie din subordinea CJC, Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA). Directorul Tehnic al RAJA, Aurel Presură, a declarat că procesul de transformare a regiei în societate comercială, aprobat de consilieri în urmă cu două şedinţe, nu mai aşteaptă decît avizul BERD. Toate celelalte avize, de la Guvern, de la ministerele de resort şi de la Delegaţia Comisiei Europene în România au fost deja obţinute. Preşedintele CJC a subliniat că avizul BERD nu este unul care să condiţioneze transformarea regiei în societate comercială, dar că, în calitate de finanţator al proiectului Phare derulat la Constanţa de către RAJA, i s-a cerut şi Băncii Europene un aviz. „Dacă nu vor da acest aviz într-un termen rezonabil, vom da drumul procedurilor de transformare a regiei”, a afirmat Nicuşor Constantinescu.



12