A „supravieţuit” mileniilor, trecând peste intemperiile nemiloase ale... vremurilor, pentru a sfârşi, într-o singură zi, într-o grămadă de cioburi de culoarea ruginii. Aceasta i-a fost soarta unei amfore cu o vechime de peste 2.000 de ani, amplasată în Parcul Arheologic de lângă Primăria Constanţa.
Specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie chemaţi, sâmbătă, să vadă chiupul prăbuşit la pământ, nu exclud un act de vandalism, dar se gândesc că paguba ar putea avea şi cauze naturale: intemperiile suportate de-a lungul timpului, cum ar fi căldura excesivă şi umezeala. Vasul antic, de dimensiuni impresionante, conceput special pentru a depozita grâne, va fi înlocuit cu un altul, iar specialiştii nu exclud posibilitatea să-l reconstituie din fragmente, deşi admit că este o muncă extrem de dificilă.
Astfel de vase ceramice, numite în termeni de specialitate „dolium”, erau folosite încă din epoca antică, elenistică şi până în cea romană târzie, pentru depozitarea cerealelor, fiind realizate din lut ars, în cuptoare speciale de mari dimensiuni. De curând, un vas similar, de mari dimensiuni, a fost găsit intact în curtea unui localnic, la Fântânele, fiind scos la iveală de sub pământ cu prilejul unor lucrări în gospodărie.