2.000 de români sunt depistaţi anual cu cancer de piele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenţie la radiaţiile ultraviolete!

2.000 de români sunt depistaţi anual cu cancer de piele

Sănătate 04 August 2010 / 00:00 438 accesări

Specialiştii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) recomandă evitarea expunerii la radiaţiile ultraviolete (UV) solare. Ei spun că expunerea excesivă direct la razele solare poate provoca diferite tipuri de cancer de piele (ex. melanom), arsuri şi îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor, dar şi reducerea eficienţei sistemului imunitar. Cu toate că există dovezi care evidenţiază beneficiile pentru sănătate şi rolul important în producerea de vitamină D la expunerea în cantităţi mici la radiaţia UV, specialiştii atenţionează asupra utilizării corecte a produselor pentru protecţie solară şi alegerii unei metode eficiente de protecţie pentru expunerea în condiţii de siguranţă la radiaţiile UV solare.

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIE. Medicii MS recomandă să se evite expunerea excesivă la soare în orele de vârf (11,00 şi 18,00), să căutaţi umbra, să purtaţi pălării, să purtaţi haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului, ochelari de soare, dar şi să folosiţi corect produsele pentru protecţie solarǎ şi să protejaţi sugarii şi copiii. De asemenea, reprezentanţii MS spun să nu utilizaţi niciodată produsele pentru protecţie solară ca unic mijloc de protecţie şi să asociaţi produselor de protecţie solară şi alte mijloace de protecţie (ex. ochelari de soare, pălării etc). Produsele pentru protecţie solară nu trebuie să fie prima alegere pentru prevenirea cancerului de piele şi nici nu trebuie să fie utilizate cu scopul de a prelungi expunerea la soare. Este bine să alegeţi un produs pentru protecţie solară adaptat tipului dvs. de piele şi condiţiilor de expunere. Este bine să alegeţi un produs pentru protecţie solară care protejează atât contra radiaţiilor UVB, cât şi contra radiaţiilor UVA. Aplicaţi o cantitate generoasă de produs pentru protecţie solarǎ.

STATISTICI. Conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, în anul 2000, peste 200.000 de cazuri de melanom au fost diagnosticate, au existat 65.000 de decese asociate cu melanomul, şi aprox. 18 milioane de oameni au orbit ca rezultat al cataractei, dintre aceste cazuri 5% fiind direct atribuibile expunerii la radiaţiile UV. În anul 2007, datele Centrului de Statistică Medicală au relevat o incidenţă a melanomului în ţara noastră de 1,1 la 100.000 locuitori, la ambele sexe. Conform membrilor Societăţii Române de Dermatologie (SRD), la noi în ţară se înregistrează până la 2.000 de noi cazuri pe an. Din datele colectate de reprezentaţii SRD, rezultă că 32% dintre români nu folosesc creme cu factor de protecţie atunci când se duc la plajă, 24% dintre români folosesc destul de rar astfel de produse, 27% dintre respondenţi au spus că folosesc uneori cremele cu factor de protecţie şi doar 17% se dau cu astfel de produse frecvent, atunci când se expun la soare. Studiul a fost realizat anul trecut pe un eşantion de 3.124 de persoane, 1.820 de femei şi 1.304 bărbaţi. 73% dintre români se aflau la primul consult pentru depistarea cancerului de piele şi doar 27% au mai făcut un astfel de control.



12