“2.000 de români urmau să participe la protestele de la Chişinău din 7 aprilie”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“2.000 de români urmau să participe la protestele de la Chişinău din 7 aprilie”

Externe 04 Februarie 2010 / 00:00 335 accesări

Fostul director al Serviciului de Informaţie şi Securitate (SIS) al R. Moldova, Artur Reşetnicov, a declarat că SIS deţinea informaţii potrivit cărora, după alegerile din 7 aprilie urmau să aibă loc proteste la care urmau să participe circa 2.000 de tineri din România. Potrivit lui Reşetnicov, SIS ar fi intervenit, în R. Moldova reuşind să intre doar aproximativ 15 tineri. Fostul director al SIS a declarat că Vladimir Voronin a fost la curent cu toate informaţiile deţinute de SIS. Artur Reşetnicov a confirmat, de asemenea, afirmaţiile lui Voronin, potrivit cărora în luna aprilie a avut loc o tentativă de lovitură de stat.

Artur Reşetnicov a fost audiat la Procuratura Generală în dosarul protestelor postelectorale din 7 aprilie. Audierea sa intervine după ce fostul preşedinte Vladimir Voronin, consilierul Marc Tkaciuk şi secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Ion Morei, au fost şi ei chemaţi la Procuratura Generală. “Înainte de alegerile din 5 aprilie, am primit informaţii că peste 2.000 de tineri din România vor să vină la Chişinău, sub pretextul sărbătorii Unirii României şi că aceştia urmau să rămână până la 7 aprilie, să protesteze cu lozinci antistatale. Sunt mândru ca nu s-a permis vărsarea de sânge. Unele persoane care se aflau în Piaţa Marii Adunări Naţionale aveau arme de foc. Preşedintele Vladimir Voronin a dat ordin ca poliţiştii să nu poarte arme de foc, pentru că aceştia ar fi putut să nu reziste şi să tragă”, a continuat Reşetnicov. Potrivit acestuia, scopul protestelor postelectorale din 7 aprilie nu a fost devastarea instituţiilor de stat, ci “provocarea organelor de forţă”. Reşetnicov susţine că “există doar o persoană decedată în circumstanţe încă neclare, Valeriu Boboc”.

Fostul director al SIS califică drept “antiumane şi necreştineşti” declaraţiile actualei guvernări, potrivit cărora au existat încă trei victime ale protestelor din aprilie. “Hai şi-om dezgropa, hai şi-om umbla prin cimitire. Sunt iarăşi nişte declaraţii populiste”, a apreciat Reşetnicov, referindu-se la afirmaţiile recente ale premierului Vlad Filat, privind necesitatea deshumării presupuselor victime din 7 aprilie. Artur Reşetnicov a menţionat că, începând din 2008, el şi familia sa au fost supuşi unor ameninţări, care l-au determinat să îşi instaleze un post de pază în faţa porţii. Fostul director al SIS a afirmat de asemenea că, după 7 aprilie, la SIS au parvenit informaţii potrivit cărora s-ar urmări asasinarea fostului preşedinte Vladimir Voronin.

Taguri articol


12