INFORMAŢII COMPLETE Jurnalistul american Glenn Greenwald, colaborator al cotidianului britanic „The Guardian” din Brazilia, a afirmat că deţine aproape 20.000 de documente secrete de la fugarul american Edward Snowden, care a primit azil din partea Rusiei. Glenn Greenwald a făcut aceste declaraţii în faţa Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului brazilian, care îl audiază cu privire la dezvăluirile fostului consultant NSA despre amploarea programului de monitorizare a comunicaţiilor electronice de către serviciile de informaţii americane. „Nu am numărat exact, însă mi-a trimis între 15.000 şi 20.000 de documente foarte, foarte complete şi foarte lungi”, a explicat Glenn Greenwald, un jurnalist american care se află la originea primelor dezvăluiri din cazul Snowden pentru publicaţia britanică „The Guardian”. „Articolele pe care le-am publicat reprezintă o parte foarte mică a conţinutului acestor documente”, a adăugat acesta, fără a intra în detalii.
Glenn Greenwald a publicat recent în cotidianul brazilian „O Globo” articole bazate pe documente primite de la Edward Snowden, conform cărora Brazilia era parte dintr-o reţea de 16 baze de spionaj conduse de serviciile de intelligence americane. Într-un interviu pentru agenţia franceză de presă, jurnalistul a mărturisit, la 10 iulie, că aceste documente i-au fost înmânate personal de către Edward Snowden, cu care s-a întâlnit la Hong Kong, unde fostul consultant al NSA s-a refugiat temporar după de a fugit din SUA.
MENTALITATE DE RĂZBOI RECE Între timp, preşedintele Obama nu îşi mai ascunde dezamăgirea că administraţia sa nu a reuşit să îl aducă pe Edward Snowden pe teritoriul american. „Am fost dezamăgit întrucât, chiar dacă nu am semnat un tratat de extrădare cu ruşii, tradiţional am încercat să respectăm cererile lor, dacă cineva încălca legea sau presupunea încălcarea legii ţării lor”, a declarat Barack Obama în emisiunea lui Jay Leno, difuzată marţi seară de NBC. În cadrul aceleiaşi emisiuni, Obama a precizat că va participa la Summit-ul G20 din septembrie, de la Sankt Petersburg, din Rusia, dar a refuzat să precizeze dacă va avea cu această ocazie şi o întâlnire tete-a-tete cu preşedintele Vladimir Putin. Invitat în emisiunea „The Tonight Show” a lui Jay Leno, Obama a afirmat că Moscova alunecă, uneori, într-o mentalitate a Războiului Rece. „Sunt momente când ruşii alunecă în gândirea şi mentalitatea Războiului Rece. Ceea ce îi spun eu preşedintelui Putin este că totul e în trecut şi că trebuie să ne gândim la viitor. Şi nu există niciun motiv pentru care noi nu suntem în măsură să cooperăm mai eficient decât o facem în prezent”, a afirmat liderul de la Casa Albă. Noaptea a fost un sfetnic bun şi, a doua zi, preşedintele Obama a anunţat că anulează întrevederea tete-a-tete cu omologul său Vladimir Putin. Decizia spectaculoasă a fost justificată de Casa Albă prin lipsa de progrese în relaţiile ruso-americane.
Familia lui Edward Snowden este însă recunoscătoare Rusiei că i-a acordat azil. Conform agenţiei ruse de presă RIA Novosti, rudele lui Snowden au depus documentele necesare pentru a le fi acordate vize în Rusia. Anatoli Kucerena, avocatul lui Edward Snowden, a declarat că a trimis o invitaţie tatălui fostului asistent tehnic al CIA. Potrivit avocatului, fostul colaborator al serviciilor secrete americane ar dori să discute cu părinţii planurile sale de viitor, înainte de a începe ceva în Rusia
PEDEAPSĂ MAXIMĂ În SUA, Edward Snowden riscă măcar o condamnare pe viaţă. Exemplu stă cazul lui Bradley Manning, „cârtiţa” WikiLeaks. E drept că pedeapsa i-a fost redusă de la 136 la 90 de ani, după decizia judecătorului de a cumula anumite pedepse. Soldatul de 25 de ani a fost găsit vinovat, la 30 iulie, pentru 20 dintre cele 22 de capete de acuzare ce îl vizează, mai ales cinci încălcări ale legislaţiei privind spionajul, dar a fost achitat de cea mai gravă acuzaţie, cea legată de conspiraţie cu inamicul. În cadrul unei audieri desfăşurate marţi pentru a-i stabili pedeapsa, judecătoarea Denise Lind a considerat că anumite acuzaţii se repetă în ceea ce priveşte sentinţa şi a dispus dizolvarea acestora, a anunţat armata americană, fără a preciza despre ce capete de acuzare este vorba.
Bradley Manning a recunoscut că a transmis circa 700.000 de documente diplomatice şi militare site-ului de internet WikiLeaks. Procesul, care a început în prima parte a lunii iunie, la baza Fort Meade, la nord de Washington, este prevăzut să dureze până pe 23 august şi va continua în această săptămână cu audierea unor martori de către acuzare şi apărare, pentru a definitiva durata pedepsei sale.