20.000 de vizitatori, așteptați la Festivalul Antic Tomis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

20.000 de vizitatori, așteptați la Festivalul Antic Tomis

Cultură 12 August 2014 / 00:00 1103 accesări

Cea de-a treia ediție a Festivalului Antic Tomis se apropie cu pași repezi, urmând să se desfășoare în perioada 29-31 august, în Parcul Tăbăcărie, cu participarea a trei asociaţii de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna - Cluj şi filiala Constanţa, în premieră, România - Dacia Casa Noastră (Constanţa) şi Legiunea a IIII-a Scythica din Dobrici, Bulgaria. Mult-așteptatul festival este organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa, Asociaţiei Patronale Mamaia, al Asociaţiei Patronale a Cluburilor din Mamaia și al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Potrivit organizatorilor, la cea de-a treia ediție a festivalului sunt așteptați aproximativ 20.000 de vizitatori, de remarcat fiind creșterea semnificativă a numărului de spectatori, de la an la an. Astfel, dacă la prima ediţie a Festivalului Antic Tomis, organizată în perioada 17-19 august 2012, în zona Edificiului Roman cu Mozaic, a fost înregistrat un număr de 6.000 vizitatori, cea de a doua ediţie, desfășurată între 16 și 18 august 2013, în zona Sat Vacanţă - Parcul Tăbăcărie, a reunit peste 15.000 de vizitatori şi participanţi. Aceștia au interacţionat, pe parcursul celor trei zile ale manifestării cu activităţi, obiceiuri şi stilul de viaţă din antichitate, în cadrul a numeroase ateliere şi activităţi susţinute de membrii asociaţiilor de reconstituire istorică din România, Bulgaria şi Polonia.

BUGET DE 40.000 DE EURO În ceea ce privește bugetul de organizare a festivalului de anul acesta. acesta este estimat la 40.000 euro şi provine din fonduri obținute de la Primăria Constanța, din bugetul colectat din Taxa de Promovare Mamaia - Sat Vacanță și din fonduri proprii și sponsorizari. Evenimentul beneficiază şi de sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism, care va organiza, împreună cu Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării, în perioada 29-31 august, o conferinţă cu tema „Istoria antică a Dobrogei - valorificarea turistică a brandului Dobrogea”.

Realizat după o idee a agenției de marketing cultural Groove Hour, încă din 2006, Festivalul Antic Tomis a prins viață prin parteneriatul cu Asociația Litoral-Delta Dunării, care și-a asumat provocarea organizării unui eveniment istoric in orașul Constanța.

„Festivalul Antic Tomis, aflat la cea de-a treia sa ediţie este, atât pentru comunitatea locală, dar şi pentru Asociaţia noastră, un eveniment de suflet, care atrage mulţi turişti şi o imagine pozitivă, atât de necesară Litoralului românesc. Organizarea evenimentului în staţiunea Mamaia - Parc Tăbăcărie, în luna august, vrea să arate turiştilor care au ales ca destinaţie de vacanţă litoralul românesc, că, pe lângă mare, plajă, evenimente în cluburi, pot să se transpună şi în atmosfera şi istoria vremurilor de naştere a cetăţii Tomis. Suntem convinşi că cea de-a treia ediţie va avea un impact şi mai mare asupra turiştilor şi constănţenilor, iar evenimentul va continua să atragă un interes fantastic şi va reprezenta o nouă pagină în istoria evenimentelor de promovare a Constanţei şi a litoralului românesc. Vă aşteptam la reîntâlnirea cu Tomiris şi cu legiunile de daci şi romani, care vor reînvia Cetatea noastră! Vivat Tomis!“, a declarat preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, Corina Martin.

Festivalul Antic Tomis va lua startul pe 29 august, cu deschiderea atelierelor de reconstituire istorică. De asemenea, în prima zi, începând cu ora 17.00, constănţenii vor asista la Parada trupelor militare şi civile, pe traseul City Park Mall - Tabăra unde, la ora 18.30, va avea loc Ceremonia de deschidere, ce va fi urmată de prezentarea echipamentului de luptă şi marea bătălie între daci şi romani.

În ziua a doua, pe 30 august, de la ora 10.00, vizitatorii se vor întâlni din nou cu viaţa, arta şi obiceiurile antice prezentate în cadrul atelierelor de reconstituire istorică. La ora 15.00, copiii pot lua parte la o piesă de teatru inedită, cu tematică antică. După ora 17.00, va avea loc o nouă luptă între daci şi romani, urmată de o paradă în staţiunea Mamaia.

Cea de-a treia zi - 31 august - va începe la ora 10.00, cu vizitarea atelierelor de reconstituire istorică. La ora 13.00 va avea loc Ceremonia oficială de închidere a Festivalului Antic Tomis şi stingerea Flăcării, iar de la ora 17.00, la locaţia festivalului este programat un spectacol de teatru antic.

APEL PENTRU DONAȚII CARE SĂ SUSȚINĂ SINGURUL FESTIVAL ISTORIC AL CONSTANȚEI Organizatorii fac, totodată, și un anunț important: „Pentru a continua să creștem nivelul și imaginea Festivalului Antic Tomis și pentru a da ocazia constănțenilor și operatorilor privați să devină parteneri ai festivalului, lansăm o Campanie de strângere de fonduri în sprijinul acestui eveniment. Astfel, ne adresăm atât societăţilor comerciale care doresc să susţină acest festival prin sponsorizare (donaţie minimă de 100 ron/ 25 euro), cât şi publicului larg si miilor de fani care iubesc singurul festival istoric al oraşului Constanţa (donaţie minimă de 30 ron/ 7 euro). Cei care doresc să contribuie financiar la buna organizare a acestui festival pot face donaţii în lei sau valută (EUR) într-unul din următoarele conturi ale Asociației de Promovare Litoral - Delta Dunarii, deschise la Banca Transilvania, Sucursala Constanța: RO 37 BTRL 01401205E31793XX (LEI), RO12 BTRL 0140 4205 E317 93XX (EURO) sau pot realiza donația direct la sediul Asociației Litoral - Delta Dunării, în numerar”.



12