2008, cel mai sîngeros an în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

2008, cel mai sîngeros an în Afganistan

Externe 18 Februarie 2009 / 00:00 429 accesări

Anul 2008 a fost cel mai sîngeros pentru civilii afgani, de la răsturnarea de la putere a regimului taliban, la sfîrşitul anului 2001, cu 2.118 civili ucişi în violenţe, cu 40% mai mulţi decît în 2007, arată un raport publicat marţi de ONU. Dacă insurgenţii sînt responsabili pentru 55% din numărul total al victimelor civile, forţele pro-guvernamentale au provocat moartea a 39% dintre acestea, majoritatea în bombardamentele forţelor internaţionale, a subliniat misiunea de asistenţă a ONU în Afganistan (UNAMA). ” Printre cele 2.118 victime înregistrate în 2008, 1.160 (55%) au fost aparent ucise de elemente antiguvernamentale şi 828 (39%) de forţele pro-guvernamentale. Responsabilitatea pentru restul de 130 de decese (6%) nu a fost atribuită niciuneia dintre părţi. Majoritatea covîrşitoare (85%) dintre civilii ucişi de elemente antiguvernamentale au pierit în atentate sinucigaşe sau explozii de bombe”, a afirmat UNAMA, adăugînd că anul 2008 a cunoscut o tendinţă clară a opoziţiei armate de a comite atacuri în zone rezidenţiale, aparent fără nicio preocupare pentru pierderile importante cauzate civililor. ”Atacurile aeriene au fost în mare parte responsabile (64%) pentru pierderile civile atribuite forţelor proguvernamentale în 2008”, a mai explicat misiunea ONU. Erorile făcute în timpul bombardamentelor forţelor internaţionale din Afganistan provoacă nemulţumirea populaţiei şi autorităţilor afgane, în special a preşedintelui Hamid Karzai.

La rîndul său, Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO a dat publicităţii un bilanţ diferit. ”Cifra de care dispunem este de 237 de civili ucişi în 2008, din cauza acţiunilor ISAF şi coaliţiei sub comandament american”, a declarat comandantul Martin O\'Donnell, purtător de cuvînt al ISAF. Acesta a explicat diferenţa considerabilă dintre cele două bilanţuri prin ”diferenţe de metodologie”. Forţele internaţionale îi acuză de asemenea pe insurgenţi că îi folosesc pe civili drept scuturi umane. UNAMA şi-a declarat şi îngrijorarea pentru angajaţii organizaţiilor umanitare, victime ale atacurilor şi constrînşi să îşi reducă aria de activitate, într-o ţară devastată de 30 de ani de război şi afectată de o sărăcie extremă. ”38 de angajaţi ai unor organizaţii umanitare, aproape toate neguvernamentale, au fost ucişi în 2008, adică de două ori mai mulţi decît în 2007. Circa 147 au fost răpiţi. În consecinţă, spaţiul acoperit de organizaţiile umanitare s-a redus considerabil şi zone mari din sudul, sud-vestul, sud-estul, din estul şi centrul Afganistanului sînt considerate extrem de periculoase pentru operaţiunile umanitare”.

Violenţele comise de insurgenţi, în special de talibanii înlăturaţi de la putere la sfîrşitul anului 2001, de o coaliţie condusă de SUA, s-au dublat în intensitate în ultimii doi ani, în pofida prezenţei în zonă a circa 70.000 de soldaţi străini.

Taguri articol


12