2010, cel mai prost an pentru şomeri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aripi portocalii frânte. Guvernanţii, contrazişi de statistici

2010, cel mai prost an pentru şomeri

Social 26 Martie 2011 / 00:00 585 accesări

Reprezentanţii Guvernului Boc continuă să demonstreze că habar nu au despre ce vorbesc. La începutul acestui an, guvernanţii anunţau că numărul contractelor de muncă semnate în 2010 a crescut, faţă de anul precedent, ceea ce demonstrează că există locuri de muncă şi că se fac angajări, iar şomerii nu au motive să se plângă de lipsa unui job. Declaraţiile acestora sunt contrazise, din nou, de statistici. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante din România a scăzut anul trecut cu 37%, la 24.200, iar rata medie anuală cu 0,29 puncte procentuale, la 0,59%, atingând cele mai mici valori din 2005 şi până în prezent, ca urmare a crizei economice mondiale. Ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s-au înregistrat, în 2010, în administraţia publică (1,17%) şi în sănătate şi asistenţă socială (1,10%), conform datelor publicate de INS. Anul trecut, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat scăderi faţă de 2009, cele mai semnificative diminuări ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante fiind în sănătate şi asistenţă socială (2,32 puncte procentuale), urmată de administraţia publică (0,97 puncte procentuale). Sănătatea şi asistenţă socială au înregistrat anul trecut o reducere cu 7.100 a numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante, respectiv cu 3.300 locuri vacante în administraţia publică. Această diminuare a locurilor de muncă vacante a reprezentat peste 70% din scăderea totală faţă de anul precedent.

CONSTANŢA, EXEMPLU POZITIV ÎN FORMAREA PROFESIONALĂ. Pe lângă lipsa locurilor de muncă, românii s-au confruntat în ultimii doi ani şi cu disponibilizări în masă, ceea ce a dus la creşterea drastică a numărului şomerilor. Deşi numărul de locuri de muncă vacante a scăzut drastic în ultimii doi ani şi numărul de şomeri a crescut rapid, în mod paradoxal, patronii încă se plâng de faptul că nu găsesc angajaţii calificaţi de care au nevoie. Angajatorii din România acuză agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă că efectuează cursuri de calificare profesională strict pentru a-şi face norma, fără să le coreleze cu cererea de pe piaţa muncii. Sunt, însă, şi judeţe unde recalificarea şomerilor nu este făcută doar pentru a da bine pe hârtie, un astfel de caz fiind şi judeţul Constanţa. „Planurile de formare profesională pe baza cărora organizăm cursurile sunt realizate în funcţie de cererea de pe piaţa muncii de la nivelul judeţului, de ultimele angajări, de domeniile unde sunt posturi vacante şi în funcţie de sezon. Anul trecut, gradul de ocupare al absolvenţilor cursurilor de formare a fost pozitiv”, a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, Romulus Mincă.

PRETENŢII MINISTERIALE. Fără să cunoască situaţia din teren şi fără să dorească să se intereseze, măcar, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat că agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din toate judeţele vor trebui să organizeze lunar burse a locurilor de muncă, altele decât cele specializate, în condiţiile în care multe firme previzionează o creştere a afacerilor. De asemenea, demnitarul i-a sfătuit pe şomeri ca mai întâi să le demonstreze patronilor de ce sunt în stare şi abia apoi să-şi negocieze salariul. „În mentalitatea noastră întotdeauna prima dată se negociază salariul înainte de a-ţi dovedi competenţele. După aceea poţi să discuţi despre salarizare, după ce dovedeşti că eşti competent şi că aduci o plus valoare acolo unde eşti. Atunci poţi să negociezi”, a declarat ministrul Ioan Botiş. Evident, ministrul Muncii nu a aflat că salariul este prevăzut în contractul de muncă, pe care îl semnezi în ziua angajării, prin urmare trebuie negociat în acel moment. Asta dacă se respectă prevederile Codului Muncii şi angajatorul încheie contractul de muncă din prima zi, pentru că, în urma declaraţiilor ministrului Botiş, patronii ar putea considera că au dreptul ca mai întâi să verifice competenţele viitorilor angajaţi.



12