2010 se anunţă cel mai sângeros an în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

2010 se anunţă cel mai sângeros an în Afganistan

Externe 08 Iulie 2010 / 00:00 338 accesări

Forţa Internaţională a NATO de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan /ISAF/ a anunţat, marţi, decesul a trei soldaţi străini, ridicând la 339 numărul pierderilor în rândurile ISAF, de la începutul anului 2010, care se anunţă deja ca fiind cel mai sângeros din cei nouă ani de război. Cei trei militari au fost ucişi luni, în sudul ţării, de exploziile unor bombe artizanale, arma predilectă a talibanilor. Marţi, ISAF anunţase moartea în împrejurări similare a unuia din soldaţii săi. În total, nouă soldaţi ai NATO şi-au pierdut viaţa, luni şi marţi, în Afganistan. Anul trecut, 521 de militari ai ISAF au murit în regiune, 2009 fiind considerat cel mai sângeros an, după înlăturarea de la putere a mişcării talibane de către forţele internaţionale. În ultimii doi ani, insurecţia islamistă s-a intensificat, aria de acţiune a acesteia s-a extins, cuprinzând aproape întregul teritoriu afgan, în pofida prezenţei în Afganistan a aproximativ 142.000 de militari străini. Acest efectiv urmează să ajungă în curând la 150.000, după suplimentarea contingentului cu 30.000 de soldaţi americani, conform angajamentului asumat de preşedintele Barack Obama.

Şase militari afgani au fost ucişi marţi, într-un raid aerian al ISAF care viza presupuşi talibani în centrul Afganistanului, informează surse din cadrul poliţiei. Avioane NATO au atacat din greşeală un post de control al armatei afgane, omorând şase militari, a declarat un ofiţer de poliţie din provincia Ghazni, unde a avut loc atacul. Bombardamentul viza presupuşi talibani, foarte activi în centrul Afganistanului. ISAF încă nu a transmis niciun comunicat oficial.

Trupele britanice vor preda americanilor, până la sfârşitul lui 2010, controlul districtului afgan Sangin (sud), bastion al talibanilor, unde luptele sunt deosebit de dure, a anunţat, ieri, în Camera Comunelor, ministrul britanic al Apărării, Liam Fox. Coaliţia internaţională din Afganistan (ISAF) vrea să se reorganizeze astfel încât să consolideze brigada americană a puşcaşilor marini din nordul provinciei Helmand, unde aceasta va garanta securitatea districtului Sangin, în acest an, a declarat ministrul. Această măsură va simplifica dispozitivul de comandă actual şi va permite o reorganizare a trupelor britanicem în scopul intensificării progreselor în districtele cheie din centrul Helmand, a adăugat el. Aproape o treime dintre cei 312 militari britanici decedaţi în Afganistan din 2001 au murit în Sangin şi în împrejurimi.

Taguri articol


12