NICIO NOUTATE. Nu mai este nicio noutate că anul 2010 începe cu scumpiri. Cuvântul, pomenit doar la sfârşitul lui 2009, se materializează la începutul lui 2010, întrecând cele mai negre previziuni, mai ales în contextul ordonanţei de urgenţă aprobate marţi de Guvern, ce prevede îngheţarea pensiilor şi salariilor, neacordarea tichetelor de masă, vacanţă şi tichetelor cadou, limitarea alocaţiilor pentru cercetare, eliminarea subvenţiilor din agricultură, creşterea accizelor, lipsa fondurilor pentru cofinanţarea programelor europene, creşterea preţurilor la utilităţi, etc.
TOPUL SCUMPIRILOR. Astfel, viaţa românului, şi aşa greu „salvată” de pe azi pe mâine, va deveni din ce în ce mai complicată. Accizele vor fi calculate la un curs de schimb al euro de 4,268 de lei, cu 14,2% mai mult decât în 2009, ceea ce înseamnă, în cazul carburanţilor, un previzibil 7% în plus. Cu alte cuvinte, preţul la pompă al unui litru de benzină ar putea ajunge la 4,25 lei. Majorarea preţului carburanţilor atrage după sine scumpiri în lanţ la toată gama de produse transportabile, fie că este vorba despre alimente şi băuturi, fie că este vorba despre articole sanitare, articole de uz casnic etc.
ŢIGĂRI ŞI ALCOOL. Potrivit analiştilor, majorarea accizelor şi a cursului de schimb, va avea însă un impact semnificativ doar la ţigări şi produse din tutun, preţurile celorlalte produse accizabile urmând să crească mult mai moderat. Acciza de 74 de euro pe 1.000 de ţigarete va duce la o creştere a preţului pachetului de ţigări cu 1,1 - 1,2 lei/pachet, cele mai bine vândute categorii ajungând la aprox. 10 lei/pachet. De altfel, tutunul va înregistra cea mai mare scumpire din ultimul an, cu mai mult de 50%. Potrivit directorului JTI România, Gilda Lazăr, după majorarea accizelor de la 1 ianuarie 2010, peste 80% din preţul unui pachet de ţigări vândut cu amănuntul va reprezenta taxele plătite la stat. O influenţă mult mai redusă vor avea accizele aplicate la alcool şi produsele din alcool, domeniu în care nu s-a decis încă nivelul ajustărilor.
ALIMENTE, LACTATE ŞI TAXA DE POLUARE. Astfel, într-un top al scumpirilor, pe primul loc se află ţigările. Pe unul dintre ultimele locuri, după carburanţi, aşezăm curentul electric, potrivit calendarului de majorări, factura la electricitate scumpindu-se, din ianuarie, cu 0,5 euro pe MWh. Astfel, preţul plătit de firme şi populaţie pentru energia electrică va creşte cu 3,5%-4%, de la 1 ianuarie 2010, fiind indexat cu inflaţia. Gazul natural îşi păstrează preţul neschimbat, măcar pentru prima jumătate a anului viitor. Efectele ordonanţei de urgenţă a Guvernului nu se opresc însă aici. Potrivit producătorilor şi distribuitorilor de carne şi produse din carne, acest aliment va ocupa locul doi în topul scumpirilor. Carnea de pui se va scumpi cu peste 20%, fermierii urmând să majoreze preţurile pentru a compensa anularea subvenţiilor. Din acelaşi motiv, carnea de porc, mezelurile, lactatele şi alte alimente, se vor scumpi, treptat, cu până la 40%! Pâinea se află pe undeva pe la mijlocul topului, creşterea preţului, anunţată din septembrie, facându-se simţită, potrivit producătorilor, abia în februarie. Taxa de poluare se situează şi ea pe un onorabil loc patru, deoarece, după calculul la o cotaţie a euro de 4,25 lei, pentru o maşină veche de 2-3 ani, cu un motor de 1,6, se va plăti o taxă mai mare cu 282 de lei.
CONCLUZIE. Aceste scumpiri au loc pe fondul disperării celor peste 1.000.000 de şomeri români, a zecilor de mii de viitori disponibilizaţi şi a unei crize economice profunde, aparent insurmontabile. No comment!